Με επίσημη ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ " χαιρετίζει τον επίμονο αγώνα του γαλλικού λαού ενάντια στην κατάργηση των εργασιακών του κατακτήσεων".
" Πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης, καθώς η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν κεντρική επιλογή της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής ελίτ" αναφέρει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει:
" Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να βρει απέναντί της το ενιαίο μέτωπο των Ευρωπαίων εργαζομένων και των ευρωπαϊκών λαών. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας ισοδυναμεί με υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων".
Θυμίζουμε πως τελευταία φορά που τέθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα μας, ήταν πριν δύο μήνες, με τον Νάσο Ηλιόπουλο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, να δηλώνει στον Ρ/Σ, Στο Κόκκινο:
"Είναι προγραμματική δέσμευση η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και πρόθεσή μας είναι αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση να προχωρήσει το θέμα. Για μας αποτελεί όχι μόνο κομμάτι εργατικής πολιτικής, αλλά και δημοκρατίας. Η αναδιανομή εξουσίας και πλούτου από το κεφάλαιο προς τους εργαζόμενους". Είπε ακόμη πως χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από τη κυβέρνηση, και να ενισχυθούν το θεσμικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί αλλά και το ίδιο το εργατικό κίνημα με πρωτοβουλίες για τον έλεγχο τήρησης των εργασιακών σχέσεων.
Αντίστοιχες δεσμεύσεις είχε διατυπώσει και ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας τον Μάρτη στην Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως "μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης της εργατικής νομοθεσίας".
Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ήταν προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν γίνει σαφή και ρεαλιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της επαναφοράς τους. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα προϋπέθετε και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και γι' αυτό το ζήτημα μετατίθεται μετά την εκταμίευση της δόσης.
Διευκρινίζεται δε πως στη Γαλλία, παρά την υπερψήφιση του νόμου για τα εργασιακά δικαιώματα, οι απεργίες συνεχίζονται και κλιμακώνονται με καταλήψεις ενεργειακών σταθμών, διυλιστηρίων και πυρηνικών εργοστασίων.
Το συνδικάτο CGT έχει διοργανώσει διαδηλώσεις, απεργίες στους σιδηρόδρομους και αποκλεισμούς διυλιστηρίων ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της που θα καταστήσουν πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους.
Η κυβέρνηση πιέζεται να εξεύρει λύση στην τελευταία αντιπαράθεση πριν από τις 10 Ιουνίου, οπότε ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro 2016) στη Γαλλία με τους διαδηλωτές να απειλούν για παράταση των δράσεων τους.
Το πιο μετριοπαθές συνδικάτο CFDT υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό πιο εύκολα σε δύσκολους καιρούς αλλά δίνει επίσης μεγαλύτερη εξουσία στα συνδικάτα να διαπραγματευθούν επιχειρησιακές συμβάσεις αντί εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο από την Εθνοσυνέλευση με διάταγμα παρακάμπτοντας την πρώτη ανάγνωση. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.