ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο υπουργικό: Μόνο δουλειά μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια

Με το Συνέδριο του κόμματος να έχει δρομολογηθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός επιχειρεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο να οριοθετήσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο όσο και σε ορίζοντα τριετίας.

 

Την πεποίθηση ότι σήμερα κλείνει ένας δύσκολος κύκλος για την Ελλάδα, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθορίζουμε τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού έργου στοχεύοντας στη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναμένει τώρα και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

«Πετύχαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον κόφτη χρέους χωρίς να πάμε πίσω στις κόκκινες γραμμές, στη βάση των οποίων ζητήσαμε εντολή από τον ελληνικό λαό τον περασμένο Σεπτέμβρη» είπε ο κ. Τσίπρας. 

Αναφερόμενος στον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου θεσμοθετεί έναν «κόφτη» χρέους, ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα.  

«Η δέσμευση ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Κεντρική επιδίωξή της προσπάθειάς μας είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας». 

Θα πανηγυρίσουμε μόνο όταν μειώσουμε την ανεργία

Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Όταν φτάσαμε στο διά ταύτα για τις offshore, το έβαλαν στα πόδια»

Για προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης έκανε λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ρύθμιση για τις offshore.

Επισήμανε ότι όλα αυτά έχουν ως όριο την πραγματικότητα, προσθέτοντας «η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

«Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τα επόμενα νομοθετήματα

Έμφαση θα δοθεί στα επόμενα βήματα που θα πάρουν τη μορφή νομοθετημάτων στη Βουλή.

Ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή και περιλαμβάνει ένα πακέτο που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Η έμφαση αναμένεται να δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα προβλέπει φορολογική απαλλαγή, δημόσια επιχορήγηση, επιδότηση επιτοκίου, fast track αδειοδότηση κτλπ.

– Ειδική αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση θα είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθούν:

– Το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων, το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία μητρώου διακινητών, αλλά και ενίσχυση όλων των μηχανισμών ελέγχων.

–  Τα αδήλωτα εισοδήματα θα μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με ειδική νομοθέτηση στη Βουλή έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή καταθέσεων στη Ελλάδα, αλλά και εκπτώσεις από ένταξη σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

– Η επέκταση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές είναι τα άλλο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου οι πολίτες να εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου.

Η κοινωνική πολιτική θα αποτελέσει ένα ειδικό κεφάλαιο των στοχεύσεων του πρωθυπουργού και ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Η επιστροφή στη βάση και η διεύρυνσή της, που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, περνά μέσα από τη στήριξη των χαμηλά αδύναμων στρωμάτων. Η υγεία, η παιδεία και η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης αναμένεται να είναι βασικοί πυλώνες, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοστούν περαιτέρω κομμάτια από το παράλληλο πρόγραμμα του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βάλει και το πλαίσιο για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές ανοίγοντας επισήμως τη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις για τα ζητήματα αυτά θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο, ενώ θα έχει προηγηθεί και εσωκομματική διαβούλευση πριν ανοίξει ο διάλογος με τα κόμματα.

Η ώρα της «κρίσης»

Από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει στους υπουργούς του την διαδικασία της αξιολόγησης στην οποία όλοι υπόκεινται με βάση το έργο τους.

Η νέα τριμερής επιτροπή ελέγχου του κυβερνητικού έργου αναμένεται να πιάσει δουλειά το επόμενο διάστημα, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.