ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας για το Σύνταγμα- Οι προτάσεις στα χέρια του πρωθυπουργού

Μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του  Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το μείζον θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τις μεγάλες αποφάσεις-τομές που χρειάζεται η χώρα.

 

 

Η συζήτηση για το Σύνταγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση μόλις ξεκίνησε. Αλλά δεν είναι στο κενό. Άλλωστε αυτό που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αφήσει το αποτύπωμά της στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα και να μην περιοριστεί απλώς στη διαχείριση της κρίσης.

Μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία έγινε και εισήγηση για τον εκλογικό νόμο από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, συγκροτήθηκε επιτροπή για να μελετήσει τις προτάσεις του κόμματος και των μελών της ΠΓ που είχαν τοποθετηθεί. Παράλληλα αποφασίσθηκε να διεξαχθεί οργανωμένος διάλογος στην Κεντρική Επιτροπή, στις 25 και 26 Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην έχει καταλήξει και περιορίζεται να ακούει. Για παράδειγμα δεν έχει καταλήξει στο ζήτημα της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για το θέμα αυτό πολλοί πολιτικοί παράγοντες αναμένεται να εκφράσουν άποψη το επόμενο διάστημα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για το νέο Σύνταγμα δεν τους κατέλαβε εξ απήνης. Το κόμμα έχει προεργασία και οι πρώτες προτάσεις είναι ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.

1) Λαϊκά δημοψηφίσματα και λαϊκή αρνησικυρία: Οι πολίτες με έναν ορισμένο αριθμό υπογραφών θα καταθέτουν σχέδια νόμου στην κρίση της Βουλής, θα αποπέμπουν νόμους και θα επιβάλουν δημοψηφίσματα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
2) Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. 
-χρήση της βουλευτικής ασυλίας, μόνον για πολιτικές διώξεις.
-τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν θα έχουν χρόνο παραγραφής. Θα διερευνώνται οποτεδήποτε προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία.
-σε ποινικές υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη και εμπλέκονται υπουργοί, δεν θα αποστέλλεται ο φάκελος στη Βουλή, ώστε αυτή να αποφασίσει την πορεία της υπόθεσης, αλλά θα συνεχίζει κανονικά το έργο της και θα απαγγέλλει κατηγορίες.
3) Διαφάνεια στο κράτος: έλεγχος από τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις των αποφάσεων, εγγράφων ή πληροφοριών σχετικές με τη δημόσια διοίκηση.
4) Δικαιοσύνη: εκλογή από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα: προέδρου και αντιπροέδρου ΣτΕ, Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο Εκλεκτορικό Σώμα θα συμμετέχουν: Ολομέλεια του αντίστοιχου δικαστηρίου, προεδρεία Δικηγορικών Συλλόγων και των Καθηγητών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των δημόσιων ΑΕΙ.
5) Αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων: Το κράτος δε θα χρηματοδοτεί τα κόμματα αλλά θα αποζημιώνει μέρος των αποδεδειγμένων δαπανών τους. Απαγορεύεται ο τραπεζικός δανεισμός των κομμάτων με υποθήκευση των μελλοντικών κρατικών χρηματοδοτήσεων.
6) Όριο συνολικής βουλευτικής θητείας. Η υπέρβαση του ορίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας.
7) Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στη σύνταξη και στην αποζημίωση για συμμετοχή σε Επιτροπές της Βουλής.
8) Βουλή: μετατρέπεται σε νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της κυβέρνησης
-μείωση της χρήσης διαδικασίας του κατ' επείγοντος.
-νομοσχέδια από αριθμό βουλευτών, με υποχρεωτική συζήτηση
-δημοψήφισμα με πρόταση βουλευτών για ψηφισμένο νομοσχέδιο
-σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από μικρότερο αριθμό βουλευτών
-πρόσβαση του βουλευτή σε κάθε κρατικό έγγραφο.
9) Συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης Νερού,  Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.
10) Συνταγματική θωράκιση των άρθρων 16 (ΑΕΙ) και 24 (δάση) του Συντάγματος.
11) Εξαίρεση των δαπανών για υγεία, παιδεία, κατοικία από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
12) Αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης: Διαμορφώνονται τρία επίπεδα διοίκησης: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.
13) Καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων
14) Θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα
15) Καθιέρωση της ανακλητότητας για όλους τους αιρετούς, με αίτημα του οικείου εκλογικού σώματος

πηγή: huffingtonpost.gr, ναυτεμπορική