Σειρά αναχωμάτων για την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο επιχειρεί να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου, με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διά στόματος Γιούνκερ, τόσο για την στροφή στην ανάκαμψη όσο κυρίως για το φλέγον ζήτημα των εργασιακών που αναμένεται να ανοίξει εκ νέου με άγριες διαθέσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετα το καλοκαίρι.
Έτσι αμέσως μετά την επισημοποίηση της συμμαχίας με την Κομισιόν, αφού ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατά των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε σαφές μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πως «η ανάκαμψη στην Ελλάδα δε μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στο ΣΕΒ για διάλογο, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση των βιομηχάνων.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να επαναλάβει τη μέθοδο του… Ασφαλιστικού, όπου η κυβέρνηση είχε καταφέρει να εξασφαλίσει στο πλευρό της έναντι των δανειστών τις εργοδοτικές ενώσεις.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ’ ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας.
Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας».
Πάντως, παρά την αλλαγή ατζέντας από το κυβερνητικό επιτελείο με τις θεσμικές αλλαγές και το αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη μάχη των εργασιακών επιβεβαιώνουν πως ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όπερ και έχει καταστεί σαφές στο Μαξίμου.
Πέραν τούτου, επί τάπητος τέθηκαν και επιμέρους ζητήματα για τα επενδυτικά πλάνα που προωθεί το Μαξίμου για τη στροφή στην ανάκαμψη, με τον επικεφαλής της Κομισιόν να ζητά από τον πρωθυπουργό την προσήλωση στην αξιοποίηση του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ.
Την ίδια ώρα μετά την εκταμίευση της δόσης, το οικονομικό επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα του στις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα ακόμη θετικό σινιάλο με την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή.
Προς κοινή πρόταση για τον εκλογικό αλλά με αγκάθια
Στο εσωτερικό μέτωπο του εκλογικού νόμου ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τον κύκλο των διερενητικών επαφών με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, οι δύο πλευρές έχουν μία κοινή βάση για την επί το αναλογικότερο μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, δίχως ωστόσο να λείπουν διαφοροποιήσεις και αγκάθια.
Τούτων δοθέντων, ενώ η θέση με την οποία προσήλθε στις διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός είναι η κατάργηση του μπόνους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε υπέρ της μείωσής του με παράλληλη διατήρηση του 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή.
Με τον τρόπο αυτό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται να είναι πιο κοντά στην πρόταση Κουρουμπλή παρά σε αυτή της Κουμουνδούρου. Πέραν αυτού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απόσταση διαπιστώθηκε και στην πρόταση Καμμένου για την ψήφο των ομογενών, καθώς οι ΑΝΕΛ βρίσκονται κοντά στην πρόταση Καραμανλή για κανονικές εκλογικές περιφέρειες ομογενών. Σύγκλιση υπήρξε στο θέμα της ψήφου από τα 17 έτη, αλλά και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ζήτημα το οποίο άπτεται της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Με την επιστροφή του ο Αλέξης Τσίπρας από το Στρασβούργο την Πέμπτη θα συνεχιστεί ο κύκλος των διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.