ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται λουκέτα για όσους φοροδιαφεύγουν – «Τσουνάμι» ελέγχων σε τουριστικές περιοχές

Στην απόφαση να ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει ακόμα και λουκέτα σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα μη έκδοσης αποδείξεων που έχει πάρει χαρακτηριστικά τσουνάμι στις τουριστικές περιοχές.

 

 

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ. Πιτσιλή με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς και θέμα την αντιμετώπιση της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτο» σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπήν.

Όπως είπε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες -όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις- και θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους πιαστούν να μην εκδίδουν παραστατικά. Αν υπάρξει υποτροπή ωστόσο θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Το πρόβλημα έχει προκύψει από τα πολύ χαμηλά πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις και γι’ αυτό πέρα από τα λουκέτα η ΓΓΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία «μαύρης λίστας», στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις τζίρου.

Κριτήριο θα είναι αν οι εισπράξεις που παρουσιάζουν τις ημέρες των ελέγχων είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες ημέρες. Οσοι ενταχθούν σε αυτή τη «μαύρη λίστα» θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο. Τα κριτήρια, τα όρια αποκλίσεων και οι ελεγκτικές διαδικασίες θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο, στην οποία θα ληφθούν υπόψη οι πρακτικές που ακολουθούν ελεγκτικές μονάδες άλλων χωρών.

Έχοντας ήδη χαθεί ο Ιούνιος, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να δώσει οδηγίες για «κύμα» προληπτικών ελέγχων, με στόχο να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, με μόνο παρήγορο το ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ από τα μεγάλα αστικά κέντρα κάλυπταν ως τον Μάιο τις απώλειες από τους τουριστικούς προορισμούς.

Όπως προέκυψε πάντως από τη σύσκεψη, κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι μόνο μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να υψωθεί ανάχωμα στη φοροδιαφυγή αλλά και ότι όσο αυξάνουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι επιβαρύνσεις, τόσο ενισχύεται το κίνητρο φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επανεξετασθεί η νομοθεσία που αφορά στο ύψος των προστίμων που επιβάλλονται για μη έκδοση αποδείξεων, αν και δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τελικά αλλαγές.