Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή απογευματινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση.
Η Συγγρού λέει όχι στην ακυβερνησία που θα μπορούσε να οδηγήσει η απλή αναλογική και ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σταθερός στην άποψή του ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με το υπάρχον εκλογικό σύστημα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί προσχηματική, αποπροσανατολιστική και με καθαρά κομματική σκοπιμότητα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου και ως εκ τούτου θεωρείται πολύ δύσκολο να συναινέσει, αν και δεν θα είναι αρνητική σε ορισμένες αλλαγές.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε από το βράδυ της Τετάρτης, ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη συνάντηση να στείλει από το βήμα του συνεδρίου του Economist σήμα, μιλώντας για «δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας».
Παράλληλα στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν συζητήσει και συμφωνήσει και στη στάση έναντι των υπολοίπων κομμάτων που θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα.
«Όσοι ψηφίσουν θα θεωρηθούν από την κοινή γνώμη ως υποστηρικτές του σχεδίου Τσίπρα» λένε και επιμένουν ότι το σχέδιο του Πρωθυπουργού δεν είναι άλλο, αλλά να σταματήσει η έλευση του Κυρ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.
Στη ΝΔ θα έβλεπαν θετικά τη συζήτηση γύρω από τον εκλογικό νόμο μόνο στην περίπτωση που αυτή θα γινόταν πάνω στη βάση της δημιουργίας ενός πάγιου εκλογικού συστήματος συνταγματικά κατοχυρωμένου που θα ευνοεί την πολιτική σταθερότητα και την πριμοδότηση ισχυρών κυβερνήσεων.
Η μόνη ουσιαστική αλλαγή που συζητά η Ν.Δ. είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, αν και εκεί υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο που θα γίνει, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως θα επιχειρηθεί να αλλοιωθεί η σύνθεση του εκλογικού σώματος.
Επί της συνταγματικής αναθεώρησης ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρώτος, όπως λένε συνεργάτες του, είχε επισημάνει την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης της χώρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στο Μαξίμου.
Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης θα πει στον Πρωθυπουργό ότι μπορούν να οριστούν τα αναθεωρητέα άρθρα από αυτή τη Βουλή και η επόμενη με τη νέα πλειοψηφία, την οποία θα έχει, να αποφασίσει για τη μορφή που θα λάβουν οι επιμέρους διατάξεις.