ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος στα χρηματιστήρια – Στη δίνη των υποβαθμίσεων μπαίνει η Βρετανία

Πανικός επικρατεί στις διεθνείς αγορές με την ανατροπή του Brexit, καθώς οι τιμές σημεώνουν αρνητικά ρεκόρ δεκαετιών. Η στερλίνα σημειώνει χαμηλό 30ετίας κατά 7,2 %, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση από 5,5% έως 15,5% που σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. 

 

Το σοκ στις χρηματαγορές έχει τέτοια έκταση, καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο είχαν προεξοφλήσει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ τώρα σπεύδουν να αγοράσουν ασφαλή προϊόντα, όπως χρυσό και γιεν.

Αυτή την ώρα ειναι σε εξέλιξη ένα ιστορικό κύμα πωλήσεων, το οποίος μπορεί να είναι καταλύτης για ευρύτερες εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο. Το Τόκυο ήδη από τα ξημερώματα σημείωσε τεράστια πτώση ύψους 8% με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνεδριάσεις. Τη σκυτάλη πήρε η Ευρώπη, όπου επίσης σε πολλά χρηματιστήρια διακόπηκαν διαπργαματεύσεις για συγκεκριμένες αγορές, ενώ πτωτικές ενδείξεις έρχονται και από τις ΗΠΑ.

Αβέβαιο παραμένει το οικονομικό μέλλον της Βρετανίας, καθώς υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία, δηλαδή δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι πρωθυπουργός και πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση για Brexit.

Πάντως, οι οίκοι αξιολόγησης διαμηνύουν ότι οι ημέρες με τη Βρετανία που είχε την υψηλότερη ποστοληπτική ικανότητα έχουν τελειώσει, καθώς προχωρούν άμεσα σε υποβαθμίσεις.

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ψήφος των Βρετανών για την έξοδό τους από την ΕΕ είναι αρνητική για το αξιόχρεο της Βρετανίας (credit negative) και για άλλους εκδότες χρέους της χώρας.

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι προάγγελος μίας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας για την πολιτική, η οποία θα αποτελέσει βάρος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική επίδοση της Βρετανίας», σημείωσε ο οίκος.

«Η αυξημένη αβεβαιότητα θα πλήξει πιθανότατα τις ροές επενδύσεων και την εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας – ένα credit negative για το αξιόχρεο της χώρας και άλλων Βρετανών εκδοτών χρέους», πρόσθεσε ο Moody's, ο οποίος αξιολογεί τη Βρετανία μία βαθμίδα κάτω από το ΑΑΑ (την ανώτατη βαθμίδα) με σταθερή προοπτική.

Από την πλευρά του ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας δήλωσε πριν από λίγο ότι θα υπάρξει έλλειμα 250 δισ. στερλίνες και ότι θα τεθεί σε εφαρμογή εκτεταμμένο σχέδιο ανάγκης για να εγγυηθέι η σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής. «Αναπόφευκτα θα υπάρξει μια περίδοος αβεβαιότητας, ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας είναι σε θέση να απορροφήσει τους καδασμούς. Καθένας ξεχωριστά πρέπει να εγγυηθεί τη σταθερότητα και η βρετανική οικονομία. θα επιβιώσει στις νέες προκλήσεις» τόνισε.

Διαβάστε επίσης: