«Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για τη χώρα», είπε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας από το βήμα της ιδρυτικής πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματός του και δείχνοντας ταυτόχρονα προς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Οπως είπε, οι Βρετανοί έδειξαν ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να επιδιώκουμε την ακύρωση των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Οι εργασίες της ιδρυτικής πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας άνοιξαν το απόγευμα στο ΣΕΦ, με στόχο την οριστική διαμόρφωση πολιτικής απόφασης και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το απόγευμα με την ανάδειξη του Πολιτικού Συμβουλίου.
Η έναρξη έγινε με την παρουσίαση του κειμένου προγραμματικών θέσεων και του κανονισμού λειτουργίας από τον Αντ. Νταβανέλο, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των προσκεκλημένων κινημάτων και οργανώσεων. Σε μήνυμά της η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, εξέφρασε την πίστη της ότι οι διεργασίες του τριημέρου θα συμβάλουν στον προβληματισμό για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πολιτικής πρότασης, κυρίως όμως, «ενός μπλοκ που θα αντιπαλέψει αποτελεσματικά και αταλάντευτα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση». Ο πρώην ευρωβουλευτής και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανόλης Γλέζος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ενότητα των αριστερών δυνάμεων της χώρας, σε ένα αγωνιστικό δημοκρατικό μέτωπο που θα επιτύχει την «απελευθέρωση» της χώρας με τον λαό στην εξουσία.
Ο Αλέκος Αλαβάνος από το Σχέδιο Β, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, είπε ότι σήμερα είναι «μια άλλη ημέρα» για την Ευρώπη, η οποία σηματοδοτεί απρόσμενες για όλους αλλαγές και εξελίξεις. Την μέχρι σήμερα εικόνα της, θα την βλέπουμε εφεξής σε φωτογραφικά άλμπουμ» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στον νέο εξελικτικό δρόμο που ανοίγεται.
Στο μήνυμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που ανέγνωσε εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, δηλώνεται ότι «η ηθική και πολιτική συμπαράσταση συγκροτεί ιστορικό και πολιτικό καθήκον εν όψει των πολλών μαχών που καλούμαστε να δώσουμε, από διαφορετικά μετερίζια, αλλά προς κοινές κατευθύνσεις και σκοπούς, μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας και συνολικά των λαών και των ανθρώπων που αντιστέκονται και διεκδικούν ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική ευημερία, μια αξιοβίωτη ζωή». Αναφερόμενη στο βρετανικό δημοψήφισμα, η κ. Κωνσταντοπούλου, στο μήνυμά της χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα που ξημέρωσε, γιατί «ο λαός όρθωσε το ανάστημά του και αμφισβήτησε την δεσποτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, μέσω των οργάνων της, έχει πάψει να λειτουργεί ως διεθνής οργανισμός και έχει μετατραπεί σε μια νέου τύπου, αμετανόητη και αδίστακτη μνημονιακή απολυταρχία, με αποικιοκρατικά και ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά».