ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματικές εξελίξεις στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος

Αίτηση για το Άρθρο 99 -πτώχευση εν λειτουργία-  υπέβαλε η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία συζητείται το μεσημέρι της Τρίτης στο Πρωτοδικείο.

 

 

Όπως φαίνεται, η κατ' αρχήν συμφωνία με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι κάτι το οποίο εμμέσως υπονοεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Μαρινόπουλος την περασμένη Τετάρτη η οποία κάνει λόγο για «συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες».

Έντονη είναι η ανησυχία στην αγορά καθώς αρκετοί προμηθευτές είναι αποκλειστικά στον Μαρινόπουλο και υπάρχει κίνδυνος ντόμινο στην αγορά μετά από αυτή την εξέλιξη.

Ο ρόλος των άλλων αλυσίδων

Η συμφωνία με την Σκλαβενίτης, είχε κολλήσει στις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα οι υπόλοιπες αλυσίδες φέρεται να πιέζουν ώστε να μην αποδεχθούν οι προμηθευτές "κούρεμα" των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος απέναντι τους στο σκεπτικό ότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του λιανεμπορίου υπήρξαν κύριοι στις συμφωνίες μαζί τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βερόπουλος η οποία αν και είχε και αυτή σημαντικό άνοιγμα στους προμηθευτές ο όμιλος Metro της οικογένειας Παντελιάδη προχώρησε σε τραπεζικό δανεισμό ώστε να αποπληρωθούν οι προμηθευτές στο ακέραιο τους.

Δεν αποκλείεται λοιπόν από εδώ και πέρα αν δεν δρομολογηθούν οι εξελίξεις να χρειαστεί να υπάρξει – ή να επιχειρηθεί -πολιτική παρέμβαση, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. απασχολεί πάνω από 12.500 εργαζόμενους σε 823 καταστήματα, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2016), αλλά και μία αλυσίδα η οποία αν προχωρήσει σε πτώχευση επηρεάζει  το μέλλον 2.000 και πλέον παραγωγών (σ.σ. το άνοιγμα της Μαρινόπουλος στην αγορά εκτιμάται περίπου στο 1% του ελληνικού ΑΕΠ).