ΥΓΕΙΑ

Ερευνα σοκ: Οι γόπες τσιγάρων που πετιούνται έξω επιστρέφουν στο… φαγητό μας

Σε περίπου πέντε τρισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες από τσιγάρα που πετιούνται κάθε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους του πλανήτη, στο χώμα, στις θάλασσες και γενικώς οπουδήποτε, εκτός από τα τασάκια.

 

Μια νέα ιρανική επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτές τις γόπες, αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και μπορεί να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, με τελική κατάληξη τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίνα Ντομπαρανταράν του Κέντρου Ερευνών Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας του Περσικού Κόλπου στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπουσέρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος "Tobacco Control", επισήμαναν ότι οι γόπες αποτελούν τη συχνότερη μορφή θαλάσσιας ρύπανσης διεθνώς.

Οι επιστήμονες, που έκαναν σχετικές μετρήσεις στο βόρειο τμήμα του Περσικού Κόλπου, όπου πετιούνται πολλές γόπες στις παραλίες και στο βυθό, διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα διαφόρων μετάλλων (καδμίου, σιδήρου, αρσενικού, νικελίου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγγανίου).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ποσότητα των μετάλλων στα τσιγάρα διαφέρει ανάλογα με την μέθοδο καλλιέργειας του καπνού και τη χρήση παρασιτοκτόνων-ζιζανιοκτόνων. Επιπλέον μέταλλα μπορεί να προστεθούν κατά τη βιομηχανική παραγωγή των τσιγάρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φίλτρα των τσιγάρων δρουν όπως τα πλαστικά, μεταφέροντας τα ρυπογόνα μέταλλα στις θάλασσες.

Οι ιρανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα αυξημένα επίπεδα των μετάλλων μπορεί, μέσω των ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, να εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Γι' αυτό, ζητούν να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα.