Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στο ελληνικό Πεντάγωνο, λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι δεκατέσσερα πλοία του τουρκικού στόλου «αγνοούνται».
Με τις εκκαθαρίσεις και τις μαζικές συλλήψεις στη γείτονα χώρα να βρίσκονται σε εξέλιξη, στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επικρατεί χάος, καθώς δεν είναι λίγοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Χάος επικρατεί και ως προς τα διαθέσιμα μέσα του τουρκικού στρατού, καθώς πολλά ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη κ.α χρησιμοποιήθηκαν από τους στασιαστές και παραμένει άγνωστο που βρίσκονται.
Σύμφωνα με τους Times, τα «αγνοούμενα» πλοία ήταν σε ενεργό υπηρεσία είτε στο Αιγαίο είτε στη Mαύρη Θάλασσα την Παρασκευή. Ωστόσο, δεν γύρισαν πίσω στα λιμάνια τους, ούτε έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με τον τουρκικό Ναυτικό, παρότι είναι πολύ πιθανό να μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ ή από δορυφόρο.
Μάλιστα, εικάζεται ότι κάποια από αυτά ή και όλα, ίσως κατευθυνθούν προς ελληνικά λιμάνια προκειμένου οι ναύτες τους να ζητήσουν άσυλο από τις ελληνικές Αρχές.
Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει στο θέμα, αλλά κυβερνητική πηγή αρκέστηκε να δηλώσει σε εφημερίδα:
Εκτιμάμε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι θύλακες που ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν ελικόπτερα ή να εμπλακούν σε νέες βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτών ή κυβερνητικών κτιρίων στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Hyrriet, αγνοούνται δύο ελικόπτερα και 25 Τούρκοι κομάντος, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν, ενώ κατευθύνονταν προς το θέρετρο που παραθέριζε ο Ερντογάν στη Μαρμαρίδα.
«Δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν τη νύχτα της 17ης Ιουλίου, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί αν κατευθύνονταν προς τη Μαρμαρίδα. Προσγειώθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία κι έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους», αναφέρει ο Abdulkadir Selvi, δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποστολή των ελικοπτέρων ήταν να σώσουν τους 25 κομάντος, μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους να δολοφονήσουν το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μαρμαρίδα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον ναύαρχο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Βεϊσέλ Κόσελε, που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο ναύαρχος συμμετείχε στο πραξικόπημα ή εάν κρατείται κάπου παρά τη θέλησή του, μετά τις αναφορές του τουρκικού Τύπου ότι εθεάθη να επιβιβάζεται σε ένα από τα «χαμένα» πολεμικά πλοία όταν του είπαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.