ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για λύση στη Μαρινόπουλος

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί βιώσιμη λύση για τη Μαρινόπουλος, με την επιδίωξη της αλυσίδας να παραμένει η επίτευξη συμφωνιών έως το τέλος του μήνα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται ότι παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού ανάκαμψης της εταιρείας, ενώ η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των τραπεζών.

 

Όπως γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή της η Μαρινόπουλος, «σε πλήρη συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζές της, έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ολοκληρώνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, με στόχο την έγκριση του τελικού πλάνου που θα επιτρέψει τη συνολική και οριστική εξυγίανσή της», συμπληρώνοντας ότι σε μία κρίσιμη περίοδο η εταιρεία οφείλει να μην αφήσει αναπάντητες φήμες και εικασίες.

«Προς αυτή την κατεύθυνση» τονίζει ότι «οι τράπεζες και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για τα περιουσιακά στοιχεία, τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τη δομή των εταιρειών της Μαρινόπουλος, τα οποία και αποτελούν μέρος της αξιολογούμενης πρότασης».

Παράλληλα, προσθέτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence (νομικός και λογιστικός έλεγχος), το οποίο προχωράει με ταχείς ρυθμούς, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η εταιρεία προχωρά σε διευκρινίσεις αναφορικά με θέματα που συνδέονται με τη δραστηριότητά της, καθώς -όπως λέει- ανακριβείς και ανυπόστατες πληροφορίες υπονομεύουν οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.

Ειδικότερα, διευκρινίζει τα εξής: «Τα ποσά που συνδέονται με την Carrefour Nederland B.V. που εδρεύει στην Ολλανδία, τις εταιρείες Southmed Investments LTD και Carrefour Finance, με έδρα το Βέλγιο και την Carrefour S.A., με έδρα στη Γαλλία, αποτελούν υποχρεώσεις της εταιρείας Μαρινόπουλος προς το Group Carrefour, στο πλαίσιο αποχώρησης της Carrefour από την ελληνική αγορά, το 2012.

Τον Μάρτιο του 2014, υπό όρους πλήρους διαφάνειας και νομιμότητος, η Μαρινόπουλος προχώρησε στην πώληση και lease back τεσσάρων hypermarkets. Πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται στη Νέα Ιωνία, τον Άλιμο, τη Μακεδονία και τη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Κατά τον ίδιο τρόπο, τον Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση και lease back τεσσάρων καταστημάτων στην Κατερίνη, το Αγρίνιο, το Μαρούσι (Avenue) και στο Ίλιον και, στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2014, προχώρησε στην πώληση τριών καταστημάτων στο Μαρούσι (Χειμάρας), το Παλαιό Φάληρο και τη Λάρισα.

Τα έσοδα από την πώληση των παραπάνω ακινήτων αξιοποιήθηκαν για την αποπληρωμή μέρους των χρεών προς το τραπεζικό σύστημα, καθώς και για την ικανοποίηση των υποχρεώσεων της εταιρείας απέναντι στους προμηθευτές της. Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν, σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων Εθνική Πανγαία και Helens, οι οποίες διευκρινίζουμε ότι δεν έχουν ουδεμία άλλη σχέση με τη Μαρινόπουλος και τους μετόχους της»

Επερώτηση για το προσωπικό

Επίκαιρη ερώτηση για τους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι «σήμερα, δεν έχει καταβληθεί μισθός για τον Ιούνη και μέρος του επιδόματος άδειας», ενώ ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα έναντι των πιστωτών της εταιρείας, καθώς επίσης πώς θα διασφαλιστεί η τακτική και σταθερή καταβολή μισθών και επιδομάτων και να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις.