Σε ισχύ τίθεται η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, μετά την υπεψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Ένωση Κεντρώων. «Όχι» ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιμέρους διαφοροποιήσεις υπήρξαν τόσο από Ποτάμι όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 ψήφισαν 180 βουλευτές, όχι 81 και παρών 20, άρθρο 2 ναι 179 βουλευτές, όχι 83 και παρών 13 βουλευτές, άρθρο 3 ναι 163 βουλευτές, όχι 101 και παρών 17, άρθρο 4 ναι 179 βουλευτές, όχι 86 βουλευτές, άρθρο 5 ναι 179 βουλευτές, όχι 86 και παρών 16.
Διαφοροποιήθηκε από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους Γιάννης Δημαράς, ο οποίος ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου που αφορά στη διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο κόμματος στη Βουλή.
Ειδικότερα, από το Ποτάμι παρών στο άρθρο 2 που αφορά στην απλή αναλογική ψήφισαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Δανέλης και ο Σπύρος Λυκούδης. Παρών στο άρθρο 1 το οποίο αφορά την ψήφο στα 17 ψήφισε ο Γιώργος Αμυράς. Τέλος παρών στο άρθρο 1 και το άρθρο 3 (αφορά τη διατήρηση του πλαφόν εισόδου στο 3%) ψήφισε ο Ιλχάν Αχμέτ.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι.
Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.
Νωρίτερα, επί της αρχής, υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, «όχι» είπαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, το ΚΚΕ «παρών», ενώ απείχε της ψηφοφορίας η Χρυσή Αυγή.
Διαβάστε επίσης: