ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς αλλάζει τα δεδομένα η ψήφος στους 17άρηδες

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο, η απλή αναλογική θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός της ψήφου στα 17 που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές λόγω του ότι, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, χρειαζόταν απλή πλειοψηφία του 50%+1 των μελών της βουλής.

 

Συγκεκριμένα το άρθρο 1 για την ψήφο στα 17 έτη ψήφισαν 180 βουλευτές ενώ το καταψήφισαν 81 και έλαβε και 20 «παρών».

Επί της ουσίας στις επόμενες κάλπες θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι ηλικιακά είναι 16 ετών συν μιας ημέρας. Συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν για την ηλικιακή αυτή ομάδα, ωστόσο σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία στην τελευταία απογραφή μεταξύ 15 και 19 είναι 1.072.705 άτομα. Αν υποθέσουμε ότι οι 17αρηδες είναι περί τους 250.000 και η αποχή στους νέους προσεγγίζει το 50% τότε στις επόμενες κάλπες θα προσέλθουν -αν προσέλθουν- κάτι περισσότεροι από 100.000 νέοι.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ υποκρύπτει προφανείς εκλογικές σκοπιμότητες αφού στις εκλογές του περσινού Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου το 40% των νέων τον στήριξε. 

Νέα δεδομένα για τους πιτσιρικάδες

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά επιτρέπει και δεύτερη ανάγνωση. Τον περασμένο Νοέμβριο και τον φετινό Ιούνιο  δύο έρευνες της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατέδειξαν ότι οι νέοι "δεν τσιμπάνε" και πως η ιδέα της ψήφου στα 17 απορρίπτεται ακόμα και από τους ψηφοφόρους ηλικίας 18-34.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο μια ακόμη έρευνα, της Palmos Analysis, έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 62% δεν συμφωνεί με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους, ενώ το 32% συμφωνεί.

Την ίδια ώρα οι ηλικιακές ομάδες κάτω των 30 πλήττονται περισσότερο από την ανεργία -πάνω από 50%- με αποτέλεσμα το άγχος για τις σπουδές ή την έξοδο στην αγορά εργασίας να βαραίνει περισσότερο στους σημερινούς 16άρηδες και 17άρηδες.

Ακόμη όμως κι αν βρουν δουλειά γνωρίζουν ότι τους περιμένει στην καλύτερη περίπτωση ο βασικός μισθός των 500 ευρώ, κάτι που όπως είναι φυσικό δεν ευνοεί την κυβέρνηση. 

Σε ποιες χώρες ψηφίζουν οι 17αρηδες

Λίγες είναι οι χώρες που ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα του δικαίωμα ψήφου στα 18. Οι 17χρονοι ψηφίζουν σε:

Ανατολικό Τιμόρ,
Ινδονησία,
Β. Κορέα,
Νότιο Σουδάν
Σουδάν

Στα 16 έτη ψηφίζουν

στην Αργεντινή,
την Αυστρία, τ
η Βραζιλία,
την Κούβα,
το Εκουαδόρ και
τη Νικαράγουα.

Το 2007 η Αυστρία έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ που έδωσε δικαίωμα ψήφου στα 16.

Επίσης άτομα 16-18 ετών μπορούν να ψηφίσουν στη Βοσνία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με την προϋπόθεση όμως ότι εργάζονται.