ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπραγματευτείτε μια αύξηση μισθού

Πόσο εύκολο είναι να ζητήσει κανείς αύξηση στην Ελλάδα της κρίσης;

 

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας προς τη Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας λαμβάνουν μισθούς πείνας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μικρό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ, ενώ 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά. Ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που λαμβάνουν μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις απολαβές τους, όμως, λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας, διστάζουν να ρισκάρουν να ζητήσουν αύξηση.

Την ίδια στιγμή, η Άναμπελ Τζόουνς, διευθύντρια στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού σε βρετανική εταιρεία, τονίζει ότι εάν κανείς αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει τον μισθό που αναλογεί στην δουλειά του, αξίζει να διαπραγματευτεί μια αύξηση.

Το BBC δημοσίευσε μερικά από τα δεδομένα που πρέπει να έχει κανείς υπόψιν του πριν πάρει αυτή την απόφαση:

Έρευνα. Σύμφωνα με την Τζόουνς, πριν ζητήσει κανείς αύξηση από τους εργοδότες του, καλό είναι να μάθει τι μισθοί δίνονται για την θέση του σε άτομα με ίσα χρόνια εμπειρίας με τον ίδιο στην πόλη του. Βέβαια, αυτό το βήμα ίσως να είναι απογοητευτικό για τους Έλληνες εργαζόμενους.

Μπες στην θέση του εργοδότη. Όπως τονίζει το δημοσίευμα του BBC, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναλογιστεί κατά πόσο ο εργοδότης του είναι πράγματι σε θέση να του κάνει αύξηση και κατά πόσο θα επηρεαστεί ο τρόπος της δουλειάς του ιδίου σε περίπτωση που απορρίψουν το αίτημά του.

Απόδειξε ότι το αξίζεις. Εάν, όπως λέει η Τζόουνς, ο εργαζόμενος έχει εξετάσει τους δύο προηγούμενους παράγοντες, τότε θα πρέπει να αρχίσει συγκεντρώνει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρέπει να πάρει αύξηση: Αύξησες τις πωλήσεις; Κατά πόσο; Έφερες στην εταιρεία κάποιον μεγάλο πελάτη;

Βρες την ισορροπία. Το BBC τονίζει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι δυναμικός, αλλά και ρεαλιστικός. Επί παραδείγματι, εάν ξεκινήσει κανείς με ένα ιδιαίτερα υψηλό νούμερο, η διαπραγμάτευση δεν θα έχει καλή κατάληξη.

Απέφυγε να γίνεις συναισθηματικός. Δηλαδή μην αρχίσεις να συγκρίνεσαι με τους συναδέλφους σου, μην δείξεις ενοχλημένος και απέφυγε την επίκληση στο συναίσθημα.