Έτοιμο είναι το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Το σύστημα θα ανοίξει από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, όπως ορίζει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι (βουλευτές, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι κ.ά) σε δήλωση πόθεν έσχες θα βρεθούν προ πολλαπλών εκπλήξεων.
Η μεγαλύτερη έκπληξη δεν είναι άλλη από την υποχρέωση δήλωσης για πρώτη φορά και μάλιστα με ηλεκτρονικό τρόπο, των μετρητών τα οποία βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος ή εντός θυρίδων,λεφτά στο στρώμα ή θαμμένα στον κήπο, εφόσον υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ.
Με τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.
Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxis. Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης, θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενώ τα επόμενα έτη, θα δηλώνονται μόνο οι μεταβολές.
Κατά την υποβολή, τα βασικά στοιχεία του υπόχρεου, δηλαδή ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται πριν από την υποβολή της δήλωσης, η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο.
Τα δεδομένα τα οποία αφορούν στα δηλωθέντα εισοδήματα και αυτά που αφορούν στα ακίνητα του φορολογούμενου, μπορούν να αντληθούν από τον ίδιο τον φορολογούμενο από τις φορολογικές του δηλώσεις και το Ε9, ή εναλλακτικά ο υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες μπορεί να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το taxis.
Οι υπόχρεοι σε δήλωση πόθεν έσχες θα κληθούν να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες καταγράφοντας κάθε είδους εισόδημα του προηγουμένου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.