ΔΙΕΘΝΗ

Γιουνκέρ: Να παραμείνει ανοικτή η πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία

Αρνητικός ως προς την πρόταση της Αυστρίας να διαμορφωθεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία εμφανίστηκε σήμερα ο Γιουνκέρ, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και παραδέχθηκε ότι η γειτονική χώρα, δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ «επί του παρόντος».

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει μέλος εάν υιοθετήσει ξανά την θανατική ποινή, όπως απαιτούν κάποιοι. Αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση διακοπή των συνομιλιών» για να συμπληρώσει: «Δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε το να ανακοινώσουμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν».

Νωρίτερα, ο αυστριακός καγκελάριος είχε απορρίψει ως «διπλωματικές φαντασίες» το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Αμεση ήταν η αντίδραση της Αγκυρας που εκτίμησε πως τα σχόλια του Κερν «πλησιάζουν την ακροδεξιά».