ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μάλλον δεν θα φάτε ξανά σύκο όταν μάθετε τι έχει μέσα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πραγματικά τι είναι ένα σύκο και πώς δημιουργείται; Αν όχι, τότε ίσως καλύτερα να καθίσετε. Και να παραμείνετε ψύχραιμοι.

 

Για να σας το πούμε με απλό τρόπο, τα σύκα είναι στην ουσία ανεστραμμένα λουλούδια, αφού δεν ωριμάζουν όπως τα μήλα και τα ροδάκινα. Τα λουλούδια τους ανθίζουν μέσα στον λοβό που τελικά θα μεταμορφωθεί στο φρούτο που όλοι γνωρίζουμε. Κάθε λουλούδι παράγει ένα μόνο φρούτο, με έναν σπόρο που ονομάζεται «achene». Αυτό είναι στην ουσία που δίνει στο σύκο την τραγανιστή του υφή, αφού κάθε σύκο αποτελείται από πολλά «achene». Επομένως, όταν τρώμε ένα σύκο, στην ουσία τρώμε πολλά… φρούτα μαζί.

Αλλά αυτό είναι ένα μόλις μέρος της ιδιαίτερης ιστορίας του σύκου.

Επειδή τα σύκα ανθίζουν εσωτερικά, χρειάζονται έναν ιδιαίτερο τρόπο επικονίασης. Και εκεί μπαίνει στο όλο παιχνίδι η σφήκα των σύκων (fig wasp). Το σύκο δεν μπορεί να επιβιώσει εάν αυτή η σφήκα δεν εξαπλώσει μέσα του το γενετικό της υλικό και η σφήκα δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς το σύκο, εφόσον εκεί γεννάει τις προνύμφες της.

Η θηλυκή σφήκα μπαίνει στα αρσενικά σύκα – τα οποία εμείς δεν τρώμε – για να αφήσει τα αυγά της. Η κεραία και τα φτερά της σφήκας σπάνε όταν μπει στο σύκο και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να βγει ποτέ ξανά έξω. Αυτό πρέπει να το αναλάβουν οι μικρές σφήκες που θα γεννηθούν. Οι αρσενικές σφήκες που θα γεννηθούν δεν έχουν φτερά, εφόσον ο μοναδικός σκοπός τους είναι να ζευγαρώσουν με τις θηλυκές σφήκες – τις αδερφές τους, στην ουσία -, οι οποίες τελικά θα σκάψουν ένα τούνελ για να απελευθερωθούν από το σύκο, συνεχίζοντας έτσι τον κύκλο της ζωής.

Τι συμβαίνει ωστόσο, εάν μία σφήκα μπει καταλάθος σε ένα θηλυκό σύκο, το οποίο και τρώμε; Θα θέλαμε να σας έχουμε καλύτερα νέα, αλλά η αλήθεια είναι μία. Η σφήκα μένει μέσα και εμείς, κατά κάποιον τρόπο, την τρώμε. Ωστόσο, το σύκο έχει μέσα ένα ένζυμο που μετατρέπει τη σφήκα σε πρωτείνη ή τουλάχιστον, ένα μέρος της σφήκας. Ο μόνος τρόπος για να σας παρηγορήσουμε είναι ότι οι σφήκες αυτές είναι πάρα πολύ μικρές και η τραγανιστή υφή του σύκου δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε εκείνες. Ωστόσο, υπάρχουν και χορτοφάγοι που επιλέγουν να μένουν μακριά από τα σύκα.

πηγή: huffingtonpost