ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέρκελ ζητάει εξηγήσεις γιατί δεν προσλαμβάνονται πρόσφυγες

Οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης της Γερμανίας θα χρειαστεί να εξηγήσουν σήμερα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ γιατί κατάφεραν να προσλάβουν λιγότερους από 100 πρόσφυγες, μετά από την άφιξη περίπου ενός εκατομμυρίου στη χώρα πέρσι.

 

 

Η Μέρκελ, η οποία μάχεται για την πολιτική επιβίωσή της λόγω της φιλομεταναστευτικής της θέσης, έχει καλέσει τους επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες στο Βερολίνο για να εξηγήσουν την έλλειψη δράσης των και να ανταλλάξουν ιδέες για το πώς μπορούν να τις βελτιώσουν.

Πολλές από τις εταιρείες δηλώνουν ότι η έλλειψη γνώσης γερμανικών, η αδυναμία των περισσότερων προσφύγων να αποδείξουν ότι κατέχουν οποιεσδήποτε δεξιότητες, και η αβεβαιότητα για την άδεια παραμονής τους στη χώρα σημαίνει ότι είναι λίγα αυτά που μπορούν να κάνουν βραχυπρόθεσμα.

Σε δειγματοληπτική έρευνα σε 30 εταιρείες του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX, το πρακτορείο Reuters ανακάλυψε ότι μπορούσαν να αποδειχθούν μόνο 63 προσλήψεις συνολικά. Αρκετές από τις 26 εταιρείες που απάντησαν στην έρευνα είπαν ότι το θεωρούν παραβίαση των κανονισμών κατά των διακρίσεων να ζητήσουν την ιστορία μετανάστευσης των αιτούντων, άρα δεν ξέρουν αν έχουν προσλάβει πρόσφυγες και πόσους.

Από τις 63 προσλήψεις, οι 50 έχουν γίνει από την εταιρεία κούριερ Deutsche Post DHL, η οποία δήλωσε ότι ακολουθεί μια «ρεαλιστική προσέγγιση» και ανέθεσε στους πρόσφυγες τη διαλογή και παράδοση επιστολών και δεμάτων.

«Δεδομένου ότι περίπου 80 τοις εκατό των αιτούντων άσυλο δεν έχουν υψηλό επίπεδο προσόντων και μπορεί να μην έχουν κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο γνώσης της γερμανικής γλώσσας, έχουμε προσφέρει κυρίως εργασίες που δεν απαιτούν τεχνικές γνώσεις ή μεγάλο ποσοστό επικοινωνίας στα γερμανικά», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Αυτό που διαφαίνεται καθαρά είναι ότι η αρχική αισιοδοξία πως το κύμα των μεταναστών θα μπορούσε να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσει την έλλειψη δεξιοτήτων στη Γερμανία, όπου το εργατικό δυναμικό προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 6 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2030, εξατμίζεται.

«Η πρόσληψη προσφύγων δεν συνιστά λύση στην έλλειψη δεξιοτήτων», είπε ο επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου Thyssenkrupp Χάινριχ Χίσινγκερ κατά τη διάρκεια μιάς επίσκεψης του Γερμανού προέδρου στις αρχές του μήνα.

Περίπου 346.000 άτομα στα οποία έχει δοθεί άσυλο έψαχναν για εργασία στη Γερμανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το γερμανικό Γραφείο Εργασίας, καταγράφοντας αύξηση από τους 322.000 τον Ιούλιο και 297.000 τον Ιούνιο, που είναι ο μήνας από τον οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά τέτοια καταγραφή.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που εργάζονται βρίσκονται στον τομέα υπηρεσιών, συχνά σε μικρότερες εταιρείες ή μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, στις οποίες έχουν κατανεμηθεί σύμφωνα με μια αυστηρή γερμανική εξίσωση που κατανέμει τις νέες αφίξεις ανάλογα με τον οικονομικό πλούτο και τον πληθυσμό των πολιτειών και των περιφερειών.