Συγκεκριμένους κωδικούς ,από τους οποίους θα εξασφαλιστούν τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα αντικαταστήσει το ελάχιστο εγγυημμένο εισόδημα, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
To μνημόνιο προβλέπει ότι η οικονομική κάλυψη του ΚΕΑ θα είναι "δημοσιονομικά ουδέτερη", δηλαδή δεν θα επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το Μνημόνιο, δεν μπορεί να αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το ΚΕΑ.
Η κ. Φωτίου δήλωσε χθες ότι προσέρχεται στη συνάντηση επιδιώκοντας να μην υπάρξουν περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αλλά αποδέχεται τον εξορθολογισμό τους.
Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει παρεμβάσεις σε οικογενειακά και σε αναπηρικά επιδόματα (πχ τυφλών). Υπενθυμίζεται ότι υπερβαίνουν τους 500.000 οι πολίτες, οι οποίοι λαμβάνουν κάποιο επίδομα προνοιακού χαρακτήρα, με τη συνολική ετήσια δαπάνη να φτάνει στα επίπεδα των 5 δισεκ ευρώ. Επίσης, ξεπερνούν τα 100 τα επιδόματα που χορηγούνται μόνο από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης.