ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όνειρο φθινοπωρινής νυκτός «ακατάσχετο» και πάγωμα οφειλών – Τα «όχι» της τρόικας

Στον «αέρα» βρισκεται η πρωθυπουργική εξαγγελία για τον «ακατάσχετο» τραπεζικό λογαριασμό των επαγγελματιών, καθώς και για το «πάγωμα» παλαιών οφειλών, καθώς φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν καταρχήν το μέτρο, ζητώντας πάντως λεπτομέρειες και κοστολογημένο σχέδιο από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για πάγωμα παλαιών οφειλών φαίνεται πως δεν θα γίνει πράξη, αφού η πλευρά των δανειστών έχει πολλές ενστάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν επί του ζητήματος σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε και το ζήτημα της σύνδεσης των οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων με την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών.

«Αφού το είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει». Με αυτόν τον τρόπο κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να διασκεδάσουν χθες τις ανησυχίες για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο για τον ακατάσχετο λογαριασμό, ωστόσο οι πληροφορίες και από τη χθεσινή συνάντηση με τους ξένους τεχνοκράτες επιβεβαιώνουν τα περί εμπλοκής.

Στην πραγματικότητα, το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο από το αν το ακατάσχετο θα καλύπτει το 100% ή μικρότερο ποσοστό του επαγγελματικού λογαριασμού. Οι συναντήσεις που έγιναν, άλλωστε, τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ παραγωγικών φορέων και υπουργείου Οικονομικών, αλλά και οι προσεκτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει προ πολλού ρίξει νερό στο κρασί της και αποδέχεται ως λύση την πρόβλεψη ακατάσχετου μόνο σε ένα ποσοστό -πιθανότατα σε συνάρτηση με τον τζίρο- προκειμένου να καλύπτονται ασφαλιστικές, φορολογικές και μισθολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Κατ’ αρχάς, το θέμα του ακατάσχετου θα πρέπει να συνεξεταστεί με το θέμα του «παγώματος» των παλιών ασφαλιστικών οφειλών, που επίσης επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Είναι πρακτικά αδύνατο και παράλογο να συμφωνηθεί ακατάσχετος λογαριασμός χωρίς «πάγο» στα παλιά χρέη, αλλά και «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών χωρίς να προβλεφθεί ακατάσχετο λογαριασμού. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα είναι μισή δουλειά.

Τώρα το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει διπλό πρόβλημα, καθώς -εκτός από το «μπλόκο» στην εξαγγελία ακατάσχετου και παγώματος οφειλών, τα δύο αυτά ζητήματα φέρνουν νέες καθυστερήσεις στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, δηλαδή τη σύνδεση του αφορολογήτου με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες).

Από την άλλη, δημιουργεί πρόβλημα και στην επιδιωκόμενη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, μέσω του «παγώματος» των παλιών χρεών, ενώ «τρέχουμε» προς το σημείο «μηδέν», δηλαδή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2017.

Τέλος και το αγγελιόσημο

Σήμερα εξάλλου λήγει η δεύτερη παράταση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την κατάργηση του Αγγελιόσημου. Σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα υπάρξει νέα. Αύριο θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Παράλληλα από 1/1 θα ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση των εισφορών στο 20% και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Ο κ.Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.