ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλόκο από την τρόικα στον Φίλη

Σε θρίλερ εξελίχθηκε μια τυπική συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία τελικώς διήρκησε 3 ώρες.

 

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας, η τρόικα ζήτησε από τον Νίκο Φίλη να πάρει πίσω διάταξη που ήδη εφαρμόζεται και αφορά στις υποχρεωτικώς αιτιολογημένες απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τη διάταξη που υποχρεώνει τους εργοδότες να λύνουν σύμβαση εργασίας με καθηγητές μόνο εάν αιτιολογείται επαρκώς η απόλυση, όπως δηλαδή ορίζει η εργατική νομοθεσία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου αντέτεινε το επιχείρημα ότι «θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, κάτι που δεν είναι αποδεκτό για μια ελεύθερη οικονομία»…

Οι συζητήσεις θα επανέλθουν από τα μέσα Οκτωβρίου στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει και γραπτώς και το συγκεκριμένο μέτρο στα προαπαιτούμενα που έχει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση.