ην κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα ως θεομηνιόπληκτες και ιδίως τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Ο κ. Κατσιφάρας μαζί με τους φορείς και τους παραγωγούς της περιοχής, ενημέρωσαν αναλυτικά τον Υπουργό για τα προβλήματα και τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους υδροστρόβιλους, ενώ του παρέδωσε και επιστολή στην οποία τονίζει πως «κρίνεται αναγκαίο να αναληφθεί από την Κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων που θα καλύπτουν το σύνολο των ζημιών».
Εκτός των συσκέψεων που έγιναν με τους φορείς στα δημαρχεία Πηνειού στο Βαρθολομιό και Ανδραβίδας – Κυλλήνης στα Λεχαινά, έγινε και επιτόπια αυτοψία σε καλλιέργειες και θερμοκήπια που καταστράφηκαν ολοσχερώς από την κακοκαιρία.
Μαζί με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος και Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, διευθυντές και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ολόκληρη η επιστολή προς τον υπουργό Ε. Αποστόλου έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η πλέον παραγωγική περιοχή της Δυτικής Ελλάδας επλήγη σοβαρά από ακραίες καιρικές συνθήκες για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Προηγήθηκαν έντονες χαλαζοπτώσεις και άκαιρες βροχοπτώσεις εντός του καλοκαιριού, φθάνοντας πριν λίγες ημέρες να έχουμε υπερβολικές βροχοπτώσεις με την συνδυασμένη εμφάνιση πλημμυρών και υδροστρόβιλων, που επέφεραν εκτεταμένες καταστροφές εκτός από το φυτικό κεφάλαιο και σε πάγια στοιχεία (πλήρης καταστροφή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, υλικές ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.).
ΟΙ Δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας –Κυλλήνης κηρύχθηκαν άμεσα σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης για να μπορούν να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας. Είναι άμεση προτεραιότητα να κηρυχθούν και θεομηνιόπληκτοι προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι αποκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις.
Ήδη κλιμάκια των Υπηρεσιών μας έχουν προβεί σε εκτεταμένους ελέγχους στις αγροτικές περιοχές των Δήμων για να γίνει αποτίμηση του είδους και του μεγέθους των ζημιών.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Ηλείας στους Δήμους: Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού αναφέρουν έκταση ζημιάς που ξεπερνά τα 1.700 στρέμματα σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις (πάγιο κεφάλαιο).
Οι κατασκευές που επλήγησαν είναι στην πλειονότητα τους υψηλά τολ μονά και πολλαπλά κατά περίπτωση. Πέραν της καταστροφής του πλαστικού υλικού κάλυψης, λόγω της φύσης και της έντασης του φαινομένου είχαμε ως αποτέλεσμα να συνθλιβεί ο σκελετός των θερμοκηπίων, σε βαθμό που είναι άσκοπη και άκαρπη κάθε απόπειρα επιδιόρθωσης.
Το κόστος κατασκευής για τα υψηλά τολ, σύμφωνα και με τις επιλέξιμες δαπάνες για τα προγράμματα του ΠΑΑ κυμαίνεται από 3.000 έως 5.700 € ανά στρέμμα κατά περίπτωση (μονό ή πολλαπλό κλπ). Φυσικά το κόστος ανακατασκευής λόγω των πρόσθετων εργατικών για την αποσυναρμολόγηση κλπ είναι υψηλότερο. Στα υψηλά τολ καλλιεργείται πρώιμο καρπούζι και στη συνέχεια, μετά το καλοκαίρι, συνήθως κολοκύθι ή κάποιο άλλο κηπευτικό.
Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες στις περιοχές των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, προξένησαν σημαντικές ζημιές, μέχρι του σημείου πλήρους απώλειας της παραγωγής της Κορινθιακής Σταφίδας, η ξήρανση γίνεται της οποίας γίνεται με την παραδοσιακή τεχνική του απλώματος στα σταφιδάλωνα. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη οικονομική σημασία, με την παραγωγή του οποίου ασχολούνται μονοκαλλιεργητές, χωρίς άλλα αγροτικά εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 5 παράγραφος 7 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. (αριθμ. Κ.Υ.Α. 157502/2011, Φ.Ε.Κ. 1668/τ.Β´/27-07-2011) καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. «Οι καλλιέργειες εκείνες για τις οποίες η καλλιεργητική τεχνική ή ο τρόπος συγκομιδής επιβάλλει την παραμονή της παραγωγής ή των φυτών στο έδαφος για ορισμένο χρονικό διάστημα (αρωματικά φυτά, μηδική, κλπ σανοδοτικά φυτά, όσπρια, σύκα, μαστίχα, ξηρά κρεμμύδια και σκόρδα). Εννοείται ότι για τις καλλιέργειες αυτές η ασφαλιστική κάλυψη λήγει με το πέρας της έγκαιρης συλλογής από το έδαφος ή της δεματοποίησης».
Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. ενημερώθηκαν ότι η απώλεια παραγωγής τους δεν καλύπτεται από το συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο.
Σύμφωνα με όσα σας εκτέθηκαν κρίνεται αναγκαίο να αναληφθεί από την Κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων που θα καλύπτουν το σύνολο των ζημιών. Ειδικότερα:
- Ταχεία κάλυψη των δαπανών αποκατάστασης όλων των παγίων στοιχείων (θερμοκήπια, στάβλοι, αποθήκες κλπ), της ανασύστασης του ζημιωμένου κεφαλαίου (φυτικό, ζωικό,) και του εξοπλισμου των γεωργικών & κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τους
- Άμεση εκτίμηση των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και έκδοση πορισμάτων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ. Ενίσχυση των κλιμακίων του Οργανισμού λόγω του όγκου των δηλώσεων ζημίας από πλευράς παραγωγών και οριστική επίλυση των ζητημάτων μετακινήσεων των εκτιμητών.
- Άμεση αποζημίωση των πληγέντων σταφιδοπαραγωγών εκτός της ιδιαιτέρως χρονοβόρας διαδικασίας των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
- Ειδική μέριμνα για τους αγρότες που είχαν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης και επλήγησαν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, χωρίς περιορισμούς.
- Ειδική μέριμνα για τις μονάδες αγροδιατροφής (μεταποιητικές μονάδες), οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, που δεν έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί.
- Εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αφενός ισχύει από το 2011, αφετέρου δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, τις ιδιαίτερες καλλιεργητικές μεθόδους κάθε φυτού, τις παραδοσιακές τεχνικές και τις ανάγκες ασφαλιστικής κάλυψης των παγίων στοιχείων των εκμεταλλεύσεων.
- Ένταξη της Κορινθιακής Σταφίδας, στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α., διότι ο τρόπος συγκομιδής επιβάλλει την παραμονή της παραγωγής στο έδαφος και στα αλώνια για ορισμένο χρονικό διάστημα.
- Επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής του Μέτρου 5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με αντικείμενο την Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων
- Διευκόλυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των κατοίκων πληγεισών περιοχών.
Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει η Περιφέρεια μας στον αγροδιατροφικό τομέα, της παρούσας κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, στην έξοδο από την οποία δύναται να συμβάλει η αγροτική οικονομία μέσα από τη στήριξη και την ενίσχυσή της, των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ευελπιστούμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων και την ανακούφιση των πληγέντων».
Πηγή: www.patrisnews.com