Την ιστορία της Ινδής αεροσυνοδού Nidhi Chaphekar, θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών τον Μάρτιο, παρουσιάζει σε δημοσίευμά του ο Guardian. Η φωτογραφία της 41χρονης γυναίκας ήταν η πρώτη εικόνα που μεταδόθηκε από το εσωτερικό του αεροδρομίου μετά την επίθεση. Την είχε εντοπίσει μια δημοσιογράφος να κείτεται τραυματισμένη σε μια θέση περιμένοντας τους διασώστες και αμέσως την φωτογράφισε. Η εικόνα της, ξυπόλυτη, ημίγυμνη και σοκαρισμένη, μπήκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ήταν μία εκ των 300 τραυματιών της επίθεσης. Εκείνη όμως δεν ήξερε τίποτα μέχρι τον Απρίλιο, όταν ανάρρωσε πλήρως από τα τραύματά της.
Η ιστορία της Nidhi είναι συγκλονιστική. Όταν ήταν δώδεκα χρονών, κατά την εξέγερση στην Punjab, ένοπλοι άνδρες την απείλησαν στο ίδιο της το σπίτι. Μεγαλώνοντας, η ίδια αντέδρασε στις εντολές της οικογενείας της και παντρεύτηκε από έρωτα και όχι από προξενιό όπως συνηθίζεται ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ινδίας. Από μικρή ήθελε να πετάξει στους αιθέρες, όμως όταν έμαθε πως δεν έχει τις κατάλληλες δεξιότητες για να γίνει πιλότος, η ίδια εκπαιδεύτηκε να γίνει αεροσυνοδός και έγινε μέλος της Jet Airways. Τίποτα όμως δεν ήταν είχε προετοιμάσει για αυτό που θα βίωνε στις 22 Μαρτίου.
Η Nidhi δεν πετούσε εκείνη την ημέρα, όμως το πρόγραμμά της άλλαξε την τελευταία στιγμή. Στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ προετοιμαζόταν για την επόμενη πτήση της, όταν ένας συνάδελφος την κάλεσε να κινηθούν μαζί προς το αεροσκάφος. Πήραν τις κυλιόμενες αντί για τον ανελκυστήρα. Λίγο πριν φτάσουν στον δεύτερο όροφο, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος που η ίδια νόμιζε ότι προέρχεται από την χαλασμένη μπαταρία αναπηρικού αμαξιδίου ή από το κλιματιστικό. Έτσι η ίδια άρχισε να τρέχει προς την πηγή του θορύβου για να παράσχει βοήθεια όπου χρειάζεται. Πριν όμως προλάβει να φτάσει ένας δεύτερος θόρυβος ακούστηκε και εκείνη βρέθηκε να κείτεται μερικά μέτρα μακριά.
Όταν η Nidhi άνοιξε τα μάτια της, ένα μαύρο σύννεφο καπνού κάλυπτε τα πάντα. «Συγγνώμη;», φώναξε χωρίς να πάρει κάποια απάντηση. Λίγο αργότερα κάποιος αστυνομικός την μετέφερε σε μια θέση μέχρι να καταφτάσουν στο σημείο οι διασώστες. Η ίδια είδε παντού γυαλιά και καταστροφές, τα ρούχα της είχαν σκιστεί και το παπούτσι της είχε λιώσει πάνω στο πόδι της. Ένα μεγάλο κομμάτι σίδερο είχε κολλήσει στο ένα της πόδι.
«Έγινε ένα… “μπουμ” και πέταξα σαν μπάλα ποδοσφαίρου. Ήταν σαν αστραπή, σαν να σε φέρνουν κοντά στον ήλιο. Έπεσα με τα πόδια και κατέρρευσα», λέει για τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.
Στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η Nidhi έφερε σοβαρά τραύματα. Εκτός από το μέταλλο 6,35 εκατοστών στο ένα της πόδι, μεταλλικά κομμάτια είχαν εισέλθει σε όλο της το σώμα. Τα χέρια της ήταν καμμένα, όπως και ένα σημείο του προσώπου της. Ο δυνατός θόρυβος είχε τρυπήσει το ένα της τύμπανο. Η ίδια φοβόταν ότι θα πέθαινε.
«Ρώτησα τον γιατρό τι συνέβη και εκείνος μου είπε “σςςς..”. Έκλεισα τα μάτια μου και άρχισα να προσεύχομαι στον Θεό, αναλογιζόμενη πως ίσως έφτασε η στιγμή για την τελευταία ευχή».
Οι γιατροί έβαλαν την Nidhi σε τεχνητό κώμα για 22 ημέρες μέχρι να γιατρευτούν οι πληγές της. Όταν ξύπνησε, δεν θυμόταν για μέρες ποια είναι, ούτε αναγνώριζε την οικογένειά της. Όταν είδε το πρόσωπό της ήθελε να πεθάνει. Σύντομα θυμήθηκε τα πάντα και ένιωσε τύψεις «που έβαλε τους πάντες σε μπελάδες». Στη συνέχεια, άρχισε να ανακτά την ικανότητά της να περπατά, αν και ακόμα απλές καθημερινές συνήθειες, όπως το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου, παραμένουν δύσκολες για εκείνη. Ακόμα, ένα συνεχές βουητό στα αυτιά της προκαλεί ημικρανίες…