ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Όχι» σε εκλογές – Αποκαλύψεις για Καλογρίτσα και τα… ψυχολογικά του Προβόπουλου

Κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που διερευνά τα δάνεια προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ. 

 

 

Ερωτηθείς ποια θα ήταν τα αποτελέσματα για την οικονομία, εάν γίνονταν πρόωρες εκλογές το 2017, απάντησε: "Είμαι θιασώτης του να εξαντλούνται οι τετραετίες. Έχω πάγια άποψη. Κατηγορήθηκα τον Δεκέμβριο του 2014 ότι έκανα παρέμβαση τότε να μην γίνουν εκλογές. Δυστυχώς δικαιώθηκα από το αποτέλεσμα. Το επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές" 

O κεντρικός τραπεζίτης έδωσε στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της  Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «πρόβλημα έχουν ΔΟΛ και Πήγασος  και ένα μικρότερο το Star. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Πάντως, τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου που είπε «από τα δικά μας στοιχεία προκύπτει ότι από ΔΟΛ, Τηλέτυπο Πήγασο και Αλτερ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα και υπο καταγγελία ανέρχονται περίπου 680 εκατ. ευρώ με 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από τις τράπεζες».
 

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»

Σκληρή απάντηση στον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο επιφύλασσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας για τις αιχμές που άφησε ο πρώτος κατά την ακρόαση του από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ως διοικητής της ΤτΕ είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα που ήταν υπουργός Οικονομικών για τα προβλήματα της τράπεζας Αττικής και πως του είχε στείλει επιστολή για το γεγονός ότι στην θέση του δ.σ. και του προέδρου ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τον κ. Προβόπουλο λέγοντας αρχικά ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στον διοικητή της ΤτΕ και όχι στον υπουργό Οικονομικών και πως σε κάθε περίπτωση ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ουδέποτε του έστειλε επιστολή.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα

Ο κ.  Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου» είπε χαρακτηριστικά.
 

«Από την τράπεζα Αττικής απέσυραν τα χρήματα οι φορείς του Δημοσίου»

Εντονη ήταν η αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ κατά την προσπάθεια του κ. Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) να του «χρεώσει» διαρροή πληροφοριών για την τράπεζα Αττικής.

«Η ανακοίνωση της διακοπής χρηματοδότησης ζημίωσε την τράπεζα Αττικής. Εφυγαν αμέσως 50 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Λάππας με τον κ. Στουρνάρα να απαντά: «η τράπεζα είχε πάρει ένα πολύ κακό δρόμο. Έπρεπε να διορθωθεί

Σπ. Λαππας: κάντε το. Διορθώστε αλλά  μην το ανακοινώνετε!

Γ. Στουρνάρας: ποιος σας είπε ότι το κάναμε εμείς. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση

Σπ. Λαππας: η κυρια Παπαγιαννίδη (σ.σ. διευθύντρια Εποπτικών ελέγχων της ΤτΕ) είπε ότι μάλλον από την ΤτΕ έγινε η διαρροή

Σωκ. Φάμελλος: μας ειπε η κα Παπαγιαννίδη ότι πριν ενημερώσει την τρ. Αττικής για την διακοπή χρηματοδότησης είχε ήδη διαρρεύσει η πληροφορία στα ΜΜΕ και ο κ. Πάσχας (σ.σ. επιθεωρητής ΤτΕ) μας είπε ότι αν ήξερε ποιος το έκανε θα πήγαινε στον εισαγγελέα

Γ. Στουρνάρας: επικροτώ και επαυξάνω

Σωκ. Φάμελλος: αρα κάντε τις δικές σας ενέργειες.

Στουρνάρας: χάριν τις έγκαιρής παρέμβασης της ΤτΕ διορθώθηκε η κακή πορεία της Αττικής

Λαππας: ναι αλλα η ενέργειές σας οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ

Στουρνάρας: Δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα. Να σας πω και κάτι άλλο; Ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δημόσιοι φορείς απέσυραν χρήματα και όχι ιδιώτες.

Σπ. Λαππας: δεν μας αφορά αυτό

Στουνάρας : σας αφορά! Δημόσιοι φορείς ήταν.. Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος, πήγαινε στα βράχια. Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε μέτρα και η Τράπεζα Αττικής είναι σε πορεία ανάκαμψης.
 

Η Τρ. Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογριτσα σαν να ήταν η Microsoft

Δημ. Σταμάτης: από πότε αρχίσατε να ανησυχείτε και ζητήσατε να μπει άλλος στη θέση δ/ντος συμβούλου κι άλλος πρόεδρος; Ηταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ.  Καλογρίτσα; Δώθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ.

Γ. Στουρνάρας: εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου  – και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.
 

Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε capital controls και ανακεφαλαιοποίηση

Δημ. Σταμάτης:  Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μαζί με την επιβολή capital controls  πόσο κόστισε; Αδίκως ονομάζεται Βαρουφακειάδα. Η χώρα είχε και Πρωθυπουργό είχε και κυβέρνηση. Μην τα φορτώνουμε όλα στον Βαρουφάκη. Ήταν συλλογική η ευθύνη

Γ. Στουρνάρας: Βεβαίως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls. Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους (σ.σ. πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ)

Την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος.  Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί.

Δεν συμφωνώ με όσα είπατε για Βαρουφάκη. Εγώ όταν ανέλαβα μου έδωσαν ένα χαρτί. Μια προεκλογική συμφωνία. Τους είπα ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Δ. Σταμάτης: το θυμάμαι. Ημουν παρών στην συζήτηση εκείνη

Γ. Στουρνάρας: να μην σας θυμίσω και την ακριβή φράση που είπα τότε. Όμως ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα δια της παραιτήσεώς του να σταματήσει την καταστροφή. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να σταματήσει.