ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δανειστές αμφισβητούν τους δημοσιονομικούς στόχους – Εμπλοκή και με το αφορολόγητο

Σε αμφίσβητηση θέτουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σημερινή συνάντηση των Ευ. Τσακαλώτου – Γ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών «συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων». 

 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν επιπρόσθετα στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017 κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ και τον αναπληρωτή του στο Χίλτον. Την ίδια ώρα επαναφέρουν την απαίτηση για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. 

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση «αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Διαφορές στο μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης

Πηγή ανησυχίας αποτελεί η αναθεώρηση της εκτίμησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 απ' την Eurostat την περασμένη εβδομάδα, που το κατέβασε απ' το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ. 

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών  οι δανειστές εξετάζουν τι «κομμάτι της αναθεώρησης αυτής θα επιβαρύνει το 2016 και τι το 2017». Επιπλέον το ΔΝΤ αμφισβητεί την απόδοση πολλών νομοθετημένων μέτρων για τα έτη 2016 – 17, ενώ επιφυλάξεις εκ μέρους των δανειστών υπάρχουν και για το έαν και κατά πόσον είναι διατηρήσιμο κάποιο μέρος απ' την υπερείσπραξη φόρων του 2016 (περίπου 1 δισ ευρώ το 9μηνο) και για το 2017. 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσαν την συρρίκνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι 0,7% που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο. Υπό στη σκιά και των αναθεωρημένων στοιχείων οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να εξετάσουν γραμμή – γραμμή όλες τις προβλέψεις του προσχεδίου για το 2017 με το οποίο τίθεται στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που οι Θεσμοί δεν πειστούν για τα «μαξιλαράκια» που επικαλείται η κυβέρνηση, θα απαιτήσουν νέα μέτρα. Ωστόσο οι ίδιοι αξιωματούχοι σπεύδουν να καθησυχάσουν δηλώνοντας ότι «αποκλείεται να μας ζητήσουν πρόσθετα μέτρα» για να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και ότι «θα υπάρχει μεν επίπτωση από την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat αλλά είναι αδύνατον να μην πιάσουμε το στόχο». 

«Θα πρέπει να δούμε και να συμφωνήσουμε που τελικά θα κλείσει το 2016 και απο πώς θα ξεκινήσει το 2017», έλεγαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. 

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου

Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολόγητου, υποστήριξε πριν από λίγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, εισερχόμενος στο ραντεβού με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι θεωρεί πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί τον Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Ενδεικτικό των ζητημάτων που θέτουν εν αμφιβόλω οι δανειστές είναι οι δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι δανειστές αμφισβητούν την επάρκειας των πηγών χρηματοδότησης του όπως προβλέπονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Μάλιστα και η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι υπάρχουν ένα – δύο ρίσκα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το ΚΕΑ, όπως για παράδειγμα τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τον προϋπολογισμό του υπ. Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι υπάρχουν λύσεις για να καλυφθεί πλήρως. 

Σημειώνεται πως οι δανειστές ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπλοκάρει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, παρά την βελτιωμένη πρόταση της Αθήνας, τη ρύθμιση για τον Εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα εργασιακά με εμπόδια που θέτουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.