ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» Κατρούγκαλου σε ευέλικτη εργασία αντί ομαδικών απολύσεων

Δεν αποκλείει μερική επιδότηση μειωμένου ωραρίου, αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου, ο υπ. Εργασίας μιλώντας στο Euro2day.gr, ενώ υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

 

 

Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκλείοντας από τη συζήτηση με τους θεσμούς θέματα όπως ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους. Αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί υπό όρους την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για μερική επιδότηση του μειωμένου ωραρίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, εκτιμώντας ότι το κόστος εκ των πραγμάτων θα είναι μικρό.

Στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνταξιούχων, υπεραμύνεται της μεταρρύθμισής του, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά καθιερώθηκαν κανόνες ισονομίας. Παραδέχεται ότι το 10% των συνταξιούχων υπέστησαν μειώσεις, ενώ για την κατάργηση του ΕΚΑΣ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μέτρο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2015 και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ο κ. Κατρούγκαλος, αν και αποκαλύπτει ότι τα κρυφά και φανερά ελλείμματα των ταμείων ξεπερνούν το 9% του ΑΕΠ, εκτιμά ότι δεν θα απαιτηθούν άλλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, θεωρεί ότι ο ΕΦΚΑ θα λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ παραδέχεται πως ό,τι δεν έγινε σε 40 χρόνια πρέπει να γίνει σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας διατηρεί… ζεστό το θέμα του παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, συνδέοντάς το με την εξωδικαστική δυνατότητα διαγραφής τμήματος των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πρόβλημα των ομαδικών απολύσεων είναι εν πολλοίς ιδεολογικό, ανάγεται στην ιδεοληψία του γνωστού ακραίου παίκτη. Ελάχιστες παρόμοιες απολύσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα, γιατί ελάχιστες επιχειρήσεις αφορούν, λιγότερες από το 4% του συνόλου. Κατά τα λοιπά, μηδενικό μισθό δεν συζητάμε. Μερική επιδότηση μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης, δεν θα την απέκλεια. Αν καταλήξουμε σε παρόμοια λύση, δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί οι πόροι που θα χρειαστούν. Μία παρόμοια λύση βρίσκεται, άλλωστε, στο κέντρο της πολιτικής μας, να επιδοτείται, όπου αυτό είναι δυνατό, η θέση εργασίας αντί η ανεργία.