ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τις τηλεοπτικές άδειες- Τις επόμενες κινήσεις μελετά το Μαξίμου

Ο χρόνος για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες μετρά αντίστροφα καθώς το απόγευμα συγκαλείται η πέμπτη και κρισιμότερη διάσκεψη της.

Εκτός απροόπτου, οι δικαστές στην σημερινή τους διάσκεψη θα κληθούν να ψηφίσουν για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Καθοριστικό θέμα θα αποτελέσει όπως εκτιμάται ο ρόλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις πολλές αλλά σεκάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την κρίση των δικαστών.

Και αυτό γιατί αν αποφανθούν υπέρ της αντισυνταγματικότητας , κρίνοντας πως αρμόδιο για την χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις αλλάζοντας τα δεδομένα της επόμενης μέρας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές , ότι στο σκεπτικό της απόφασης θα καταγράφονται θέσεις που μπορεί βγάζουν από το αδιέξοδο την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, να αναφέρεται πως ο υπουργός δεν είχε μεν την αρμοδιότητα αλλά η υπόθεση πέρασε στα χέρια του καθώς δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Εκτιμάται πως ενδεχομένως το δικαστήριο θα μπορούσε να ορίσει συγκεκριμένη προθεσμία για την συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Με αυτό τον τρόπο , λένε αρμόδιες πηγές, θα δίνεται μεν χρόνος αλλά θα είναι συγκεκριμένος υποχρεώνοντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν λύση εντός της προθεσμίας που θα οριστεί, αυτή τη φορά, από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στην περίπτωση , πάλι, που ο νόμος κριθεί συνταγματικός με το σκεπτικό πως η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ήταν η αιτία να περάσουν οι αρμοδιότητες στον υπουργό τότε οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν για το θέμα του περιορισμένου αριθμού των αδειών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, λένε πως δεν αποκλείεται η Ολομέλεια να κρίνει αντισυνταγματική την συγκεκριμένη ρύθμιση για τις τέσσερις άδειες. Και αυτό το σενάριο μπορεί να σημάνει νομοθετικές αλλαγές από την πλευρά της κυβέρνησης άρα και ανατροπές των μέχρι σήμερα δεδομένων.

Τον τελευταίο λόγο, πάντως, έχουν οι ανώτατοι δικαστές οι οποίοι και θα βάλουν την υπογραφή τους στην επίμαχη απόφαση του ΣτΕ.

Τις επόμενες κινήσεις της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών μελετά η κυβέρνηση

Τις επόμενες κινήσεις της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών μελετά η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει σαφές μήνυμα ότι η αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο αναφέρει η Καθημερινή.

Την ίδια στιγμή, δυστοκία αποτυπώνεται άλλη μία φορά στο θέμα του ανασχηματισμού, με συνεργάτες του κ. Τσίπρα να αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάτι εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Στην οριστικοποίηση των αποφάσεων επιδρά το νέο τοπίο σε κυβέρνηση και κόμμα, μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Π. Σκουρλέτη και τη στήριξή του από την κίνηση των «53+». Δεν πρέπει να παραγνωρίζονται, πάντως, στη συζήτηση για τις πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, η πυκνότητα των εξελίξεων και η διαρκής μεταβολή κλίματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε εκ νέου αλλαγή των σχεδιασμών.

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, είναι σαφής η αλλαγή στη ρητορική των ανώτερων κυβερνητικών κλιμακίων: την περασμένη εβδομάδα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι ενδεχόμενη γνωμοδότηση του ΣτΕ υπέρ της αντισυνταγματικότητας θα σημάνει επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Τώρα, σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις όποιες διορθωτικές κινήσεις κριθούν αναγκαίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο. Οπως αναφέρουν στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, στην κυβέρνηση αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ και προετοιμάζονται.

Το επικρατέστερο σενάριο για το Μαξίμου είναι το ΣτΕ να κινηθεί σε μια μέση οδό και να εκδώσει απόφαση με την οποία θα γίνονται βελτιωτικές προτάσεις επί του νόμου Παππά, προκειμένου να θεραπευθούν οι όποιες αδυναμίες. Καθώς, ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ήδη γίνεται προεργασία και για το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός στο σύνολό του ο νόμος και να χρειαστεί εξαρχής νέα νομοθετική παρέμβαση.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί και στα δύο ενδεχόμενα κατέστησε σαφή χθες ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε (Ρ/Σ REAL) ότι «η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» και, αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό, υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο».

Η απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί δυναμικά και άμεσα μετά την ετυμηγορία του ΣτΕ έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών προβλήθηκε ιδιαίτερα ως κομβικό στο αφήγημα περί πολέμου με τη διαπλοκή και η κατάρρευση του οικοδομήματος αυτού θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας έσπευσε, προχθές, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία, να αποσυνδέσει τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο από τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, χθες, σε συνομιλία που είχε στο Μαξίμου με δημοσιογράφους από κράτη-μέλη της Ε.Ε., θέλησε να αποδομήσει τα σενάρια περί ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Προτιμώ να κερδίζω τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Τότε θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το έργο μας και οι πολίτες να συγκρίνουν τι έγινε με την ανεργία σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τι έγινε με το θέμα της ύφεσης».