Οι ερευνητές έχουν βρει πολύ υλικό κάτω από μια μαρμάρινη πλάκα η οποία έχει τοποθετηθεί το 1555 στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic.
«Η παρατεταμένη επιστημονική ανάλυση θα διεξαχθεί, αλλά τελικά βλέπουμε μια περιοχή του αρχικού βράχου, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε τοποθετηθεί το σώμα του Χριστού», δήλωσε ο αρχαιολόγος Fredrik Hiebert.
Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι επιστήμονες εκθέτουν την αρχική επιφάνεια του σημείου στο οποίο κατά παράδοση θεωρείται ως ο Τάφος του Ιησού Χριστού. Βρίσκεται στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ο τάφος έχει καλυφθεί από μαρμάρινη επένδυση, τουλάχιστον από το 1555 μ.Χ., και , ίσως, και αιώνες πριν.
«Το μαρμάρινο κάλυμμα του τάφου έχει τραβηχτεί προς τα πίσω, και εξεπλάγημεν από την ποσότητα του υλικού πλήρωσης που υπάρχει κάτω απ’ αυτό», δήλωσε ο Fredrik Hiebert.
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετήθηκε σε ένα «νεκρικό κρεβάτι» λαξευμένο από την ασβεστολιθική πλευρά της σπηλιάς, μετά από τη σταύρωσή του από τους Ρωμαίους το 30 μ.Χ. ή, ενδεχομένως, 33 μ.Χ.
Η ταφική πλατφόρμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κουβούκλιο, ένα μικρό μαρμάρινο εκκλησάκι. Το παρόν Κουβούκλιο ξαναχτίστηκε μεταξύ 1809 και 1810. Οι εργασίες αποκατάστασης εκτελούνται από μια ομάδα με επικεφαλής τον Αντωνία Μοροπούλου, εμπειρογνώμονας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πρόσβαση στον τάφο θα τους επιτρέψει να εξηγήσουν γιατί η Ελένη, μητέρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου αποφάσισε ότι εκεί ήταν το σημείο ταφής του Ιησού Χριστού, μετά την ανακάλυψή του στη διάρκεια ανασκαφών το 326 μ.Χ.