ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία προειδοποιεί την Ελλάδα για δράση γκιουλενιστών στην Θράκη

Προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση ότι υποστηρικτές του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη δυτική Θράκη απηύθυνε στην ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet.

«Ξέρουμε πως δραστηριοποιούνται για να διαιρέσουν την τουρκική κοινότητα στη δυτική Θράκη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Τσελίκ μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Επισήμανε πως η τουρκική πλευρά παραμένει έντονα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής κοινότητας στην περιοχή και προειδοποίησε πως οι γκιουλενιστές μπορεί να επιχειρήσουν να διασπείρουν περαιτέρω ταραχές στους «ανάμεσα στους συμπατριώτες μας και την κοινότητά μας».

Η Τουρκία θεωρεί πως ο 75χρονος ιμάμης Γκιουλέν είναι ο εγκέφαλος πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και θεωρεί το ισλαμικό φιλανθρωπικό τάγμα του τρομοκρατική οργάνωση.

Ο τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για την κατάληψη του χώρου όπου θα ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό, όπου συμμετέχουν και άτομα με στολές παραλλαγής, εκφράζοντας την έντονη ενόχληση της Άγκυρας και, εμμέσως, την προσδοκία της ότι το ζήτημα θα λυθεί.

«Το να οικοδομήσει κανείς πλουραλισμό σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα συμβάλει στην εσωτερική και κοινωνική ειρήνη. Ποτέ δεν θα δεχτούμε δράσεις παρά μόνο αυτές που συνεισφέρουν στην κοινωνία μέσα στους νόμους της κάθε χώρας», είπε.

Υπό κράτηση ξανά οι 8 Τούρκοι που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος

Υπό καθεστώς κράτησης θα παραμείνουν οι 8 Τούρκοι που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν το καλοκαίρι, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετά το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση τους.

Οι 8 συνελήφθησαν σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, λίγες ώρες μετά την απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου να τους αφήσει ελεύθερους. Αμέσως, σύμφωνα με τους νομικούς τους παραστάτες κινήθηκε από τις αρχές η διαδικασία επί του αιτήματος έκδοσης με την ενεργοποίηση εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους.

Ωστόσο, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται μακρά, αφού εκκρεμεί η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου, ενώ οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει σε διευκρινιστικά ερωτήματα που έχουν αποστείλει οι ελληνικές δικαστικές αρχές. 

Τα αδικήματα για τα οποία εκ ζητούνται οι 8 είναι αυτά της:

της απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου,
της απόπειρας κατάλυσης του Συντάγματος
της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου του κοινοβουλίου 
και της αρπαγής διά της βίας στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Ο δικηγόρος τους Χρίστος Μυλωνόπουλος σημειώνει ότι ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα, το αίτημα των Τουρκικών αρχών πρέπει να κριθεί  απαράδεκτο, καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου.

Επίσης, οι συνήγοροι των εκζητουμένων δηλώνουν ρητά ότι δεν θα πρέπει να έχει τύχη αυτό το αίτημα για έκδοση, αφού οι 8 δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ έχει εκφραςτεί από τα πιο επίσημα χείλη η επιστροφή της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

«Ξεκινά μια διαδικασία ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι στην Τουρκία  η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης έχει αποκλειστεί, οι Τούρκοι τούς επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση , ενώ έχει εξαγγελθεί από επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής» καταλήγει ο κ. Μυλωνόπουλος.