Την πολιτική Ομπάμα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους υπόσχεται ότι θα συνεχίσει η Χίλαρι Κλίντον σε προεκλογικό κείμενο θέσεών της, το οποίο απευθύνεται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και αφορά μεταξύ άλλων την πολιτική της σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στο παρά πέντε κυριολεκτικά των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, η προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον έδωσε στην δημοσιότητα κείμενο θέσεων που υπογραμμίζονται οι δεσμοί της με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τοποθετείται για τα ελληνικά θέματα.
Το δισέλιδο κείμενο θα έπρεπε, ως είθισται, να έχει δοθεί στην δημοσιότητα από το περασμένο καλοκαίρι -και κατά την διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών- αλλά για άγνωστους λόγους αυτό δεν έγινε ποτέ.
Εκτιμάται εγκύρως, ότι η κίνηση αυτή του επιτελείου συνδέεται άμεσα και με το γεγονός ότι η εκλογική αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον οριακή –σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- και επιχειρείται να δοθούν υποσχέσεις προς όλες τις εθνικές κοινότητες.
Στο δισέλιδο κείμενο αναφέρεται:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το σπίτι περίπου τριών εκατομμυρίων ατόμων που ταυτοποιούνται ως Ελληνοαμερικανοί. Οι πολυάριθμοι δεσμοί τους με την Ελλάδα –τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά– ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις και χρησιμεύουν ως γέφυρα κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Μάλιστα προσθέτει ότι με την συμβολή τους στην διαφορετικότητα των ΗΠΑ, τις μικρές επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη, οι Ελληνοαμερικανοί και οι Έλληνες μετανάστες έχουν βοηθήσει στην οικοδόμηση της χώρας και στην ενίσχυση των κοινοτήτων της.
Η Χίλαρι Κλίντον υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. «Ως Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών είχε τακτική εμπλοκή με τους ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τρεις φορές τονίζοντας τη σημασία του.
Την πρώτη φορά ως πρώτη κυρία, το 1996, εκ νέου το 1999 μαζί με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον –ο οποίος ήταν ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ που το επισκέφθηκε ποτέ– και ξανά το 2011 ως υπουργός Εξωτερικών.
Η Χίλαρι είναι από παλιά υπέρμαχος της θρησκευτικής ελευθερίας. Και είναι υπερήφανη που εκπροσωπούσε την ζωντανή ελληνοαμερικανική Κοινότητα της Νέας Υόρκης ως γερουσιαστής».
Επίσης, η Χίλαρι Κλίντον υπενθυμίζει ότι ως υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2011 και υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας και τη μείωση της λεηλασίας και της εμπορίας των ελληνικών αρχαιοτήτων, προβλέποντας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Κατά την επίσκεψη αυτή, ενίσχυσε επίσης τη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις βάζοντας εκ νέου την Ελλάδα πάνω σε γερές οικονομικές βάσεις.
Αναφορικά με γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχή που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον σημειώνει ότι η δημοκρατική υποψήφια θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων των ΗΠΑ και θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ.
«Η Χίλαρι γνωρίζει ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ σύνθετος και πολύ περίπλοκος, ώστε οι ΗΠΑ να προχωρήσουν από μόνες τους. Η Ελλάδα είναι μια ιστορική φίλη και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και η διμερής μας σχέση είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη.
Η Χίλαρι αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φιλοξενεί τις δραστηριότητες υποστήριξης του αμερικανικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, του οποίου το βαθύ προστατευμένο λιμάνι παρέχει μια στρατηγικά σημαντική θέση για την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμαχικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή».
Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος, η Χίλαρι Κλίντον θα διασφαλίσει πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα και θα εργαστούν από κοινού για σημαντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η οικονομική ασφάλεια. Πάνω απ ‘όλα, «αυτό είναι μια συμμαχία αξιών, ριζωμένη σε μια βαθιά δέσμευση για την ελευθερία και τη δημοκρατία».
Στις προεκλογικές της θέσεις της Χίλαρι Κλίντον εκφράζεται η υποστήριξη στην οικονομική ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Υπογραμμίζεται ότι η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα το 2009 προκάλεσε τη συρρίκνωση της οικονομίας της κατά περίπου 25 τοις εκατό και οδήγησε σε δραματική αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.
«Η Χίλαρι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Πιστεύει ακράδαντα ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να κρατήσει ανέπαφη τη νομισματική της ένωση.
Η Χίλαρι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και των πιστωτών της να βρουν λύσεις ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ενώ θα προσφέρεται μια πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη μέσω της ελάφρυνσης του χρέους».
Η υποψήφια των Δημοκρατικών απευθύνει πρόσκληση για μια ισχυρή διεθνή απάντηση στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση ενώ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ελληνικό λαό να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και συνδρομή στις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν εισέλθει στη χώρα από το 2015.
«Η γενναιοδωρία και η συμπόνια που επέδειξαν αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η Χίλαρι θα συνεχίσει να ζητά μια πιο ισχυρή διεθνή απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση μετανάστευσης.
Θα διασφαλίσει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το ρόλο τους ως ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκτοπισθέντες και πρόσφυγες”.
Για το Κυπριακό, τονίζεται η υποστήριξη από μέρους της Κλίντον σε μια συνολική διευθέτηση, που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
«Η Χίλαρι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση την Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Υποστηρίζει τις κυπριακής ηγεσίας διαπραγματεύσεις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών ως την καλύτερη μέθοδο για να επιτευχθεί μια ακριβοδίκαιη και βιώσιμη λύση.
Η Χίλαρι βλέπει την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτιμά τη στενή συνεργασία μας με την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση των κοινών διατλαντικών προτεραιοτήτων μας».
Στο δισέλιδο κείμενο υπάρχουν αναφορές και στις θέσεις της Χίλαρι Κλίντον σε ζητήματα της αμερικανικής κοινωνίας, όπως η οικονομία, η μετανάστευση, η εκπαίδευση και το σύστημα υγείας.