Η ομιλία του στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Παιδείας, έδωσε το στίγμα της από εδώ και πέρα πορείας του Νίκου Φίλη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας είναι έξαλλος με την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης και αυτό είναι πια εμφανές σε κάθε του λέξη.
Τι κι αν επρόκειτο για έναν από τους πιο πιστούς της γραμμής (και των αλλαγών της ανάλογα με τις συνθήκες); Το “άδειασμά” του από τον πρωθυπουργό και η αντικατάστασή του, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Σε ρεπορτάζ της Real News που επικαλείται συνεργάτες του πρώην υπουργού Παιδείας, ο Νίκος Φίλης φέρεται να κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρητισμό, τονίζοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει την πολιτική του αυτονομία, προβλέπει ήττα στις εκλογές αν αυτές γίνουν νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας και αν το πρόγραμμα δεν έχει βγει, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να “βυθιστεί σε success story τύπου Σαμαρά”.
“Είμαι αριστερός και ΣΥΡΙΖΑ. Σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσω τη μάχη με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου στη νέα πραγματικότητα το κόμμα να είναι ένα σύγχρονο, αριστερό, συλλογικό και όχι αρχηγικό κόμμα”, λέει σύμφωνα με την εφημερίδα ο Νίκος Φίλης, ο οποίος προσθέτει: “Βεβαίως και η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει πότε θα ανοίξει τα μέτωπα. Είχε επιλέξει όμως τη συγκεκριμένη πολιτική. Τι άλλαξε εν συνεχεία; Εγώ δεν ασκούσα δική μου πολιτική, αλλά την πολιτική της κυβέρνησης. Τι άλλαξε, λοιπόν;”
Τα σχόλια για την αποπομπή του δεν σταματούν εκεί, καθώς ο Νίκος Φίλης συνεχίζει: “Η κυβέρνηση υποκύπτει στην πίεση και δίνει την εντύπωση ότι υποχωρεί η πολιτική της αυτονομία. Ο ανασχηματισμός που έγινε δείχνει να αμφισβητεί την πολιτική αυτονομία της κυβέρνησης.” Ποιά είναι η γνώμη του σχετικά με επικείμενες εκλογές; “Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πορεία που η αντιστροφή της προϋποθέτει ολοκλήρωση της τετραετίας και να βγει το πρόγραμμα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, πριν ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί τα όποια θετικά αυτής της πορείας, να βυθιστεί αυτή η κυβέρνηση σε ένα success story τύπου Σαμαρά. Η διαπραγμάτευση από την οποία κρίνεται και η στάση των δανειστών έναντι της κυβέρνησης, είναι το σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις. Το ερώτημα είναι εάν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνική του βάση”.
Τέλος για την κόντρα του με τον Αρχιεπίσκοπο, η οποία του κόστισε και την υπουργική του θέση, αναφέρει: “Από τη στιγμή που ο Ιερώνυμος μετατρέπεται σε Χριστόδουλο” η εκκλησία είναι παράγοντας στο πολιτικό παιχνίδι. “Ο Ιερώνυμος βλέπει ότι υπάρχει περίπτωση ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της ΝΔ και σπεύδει να προσφέρει πολιτική βοήθεια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντας όμως τους όρους του: Με μια δεξιά ως ακροδεξιά ατζέντα (βλέπε εκφράσεις του για αφελληνισμό και αποχριστιανισμό της κοινωνίας, όχι στο τζαμί, επικέντρωση στις οικονομικές διεκδικήσες της εκκλησίας σε βάρος της πολιτείας, απειλές για τυχόν κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που προωθείται από φιλελεύθερους και αριστερά πρόσωπα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν την πολιτική στόχευση; Δεν αναρωτιούνται που οδηγεί η υποχωρητικότητα; Συνεπώς το θέμα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι περιθωριακό στη σοβούσα πολιτική και κοινωνική κρίση, αλλά σπρώχνεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.”
ΠΗΓΗ: Real News