Έκκληση προς την Τουρκία να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και να σταματήσει δηλώσεις- όπως οι τελευταίες για την εκροή προσφύγων στην Ευρώπη- που δεν ωφελούν και δεν ταιριάζουν στην ίδια την εικόνα της, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η διπλωματία των δηλώσεων τελειώνει εκεί που τελειώνουν και οι δηλώσεις, ενώ η ευθύνη είναι διαρκής, και παρατήρησε ότι η διπλωματία ευθύνης έχει και διάρκεια και προοπτική.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, προσθέτοντας: «Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως "θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη". Λες και πρόκειται για ένα είδος "κρατουμένων", τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν με έναν τρόπο που δεν σέβεται, σε καμία περίπτωση, την έννοια του πρόσφυγα και την ουσία του προσφυγικού ζητήματος».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι σε αυτόν τον τομέα η Τουρκία θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική και για την εικόνα της και γενικότερα, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα, «την ώρα, μάλιστα, που εμείς της ανοίγουμε το παράθυρο-πόρτα, για να μπορέσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για το χθεσινό τραγικό συμβάν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ανέφερε ότι αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της, αλλά χρειάζεται και η αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ακολούθως, τόνισε την ανάγκη διάκρισης μεταξύ του προσφυγικού και της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που προβλέπει το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο και να ενεργοποιηθούν, οπωσδήποτε, οι διατάξεις που αφορούν τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες και στο θέμα της επαναπροώθησης, με βάση τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Παυλόπουλος καταδίκασε τα φοβικά σύνδρομα που είναι ντυμένα, όπως είπε, με τη λεοντή του λαϊκισμού και βλάπτουν, τόσο την Ευρώπη, όσο και τις επιμέρους χώρες και πρόσθεσε: «Βλέπουμε μορφώματα που ξυπνάνε τους χειρότερους εφιάλτες, τους οποίους έχουμε ζήσει». «Δεν μπορεί αυτό η Ευρώπη να μην το αντιμετωπίσει σαν ένα θέμα που αφορά τα ίδια της τα θεμέλια και την ίδια της την προοπτική», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μέχρι στιγμής, στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εξήρε την υπομονή και την ανθρωπιά με την οποία οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση και συμπλήρωσε ότι μένουν αρκετά ακόμα να γίνουν, κυρίως να βελτιωθούν οι συνθήκες για το άσυλο.
Ακόμη, εξέφρασε τη λύπη του για το χθεσινό τραγικό γεγονός στη Μόρια και ανέφερε ότι δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι συνθήκες να είναι οι καλύτερες δυνατές γι' αυτούς τους ανθρώπους.
Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παρατήρησε ότι η συνεννόηση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία προβλέπει ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία εκείνοι που έχουν πάρει τον δρόμο προς την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ελλάδα, και υπογράμμισε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία.
Τέλος, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊων εταίρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και καταδίκασε την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη αυτόν τον καιρό, ενώ με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας για το προσφυγικό επεσήμανε: «Έχει αποδειχθεί ότι η διπλωματία των δηλώσεων ποτέ δεν οδηγεί σε καλούς δρόμους. Χρειάζεται διπλωματία της ευθύνης».
Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ