ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι 8 ημέρες που θα κρίνουν διαπραγματεύσεις και εκλογές

Εντός των επόμενων 8 ημερών που καταλήγουν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται να κριθεί το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα στις αρχές του 2017.

 

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για να κλείσει την β΄ αξιολόγηση και την ίδια στιγμή τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε περιοδείες ανά την Ελλάδα δίνοντας προεκλογικό χρώμα στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν σε Θράκη και Ήπειρο αντίστοιχα. 

Κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων εκτιμούν ότι η β' αξιολόγηση θα κλείσει έως και τις 5 Δεκεμβρίου καθώς η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να τα δώσει όλα για να μπει στην τελική ευθεία η διευθέτηση του χρέους. Σημειώνουν δε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή τόνισε ότι μπορεί να καλυφθεί η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στα εργασιακά, στα δημοσιονομικά και στο τομέα της Ενέργειας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί υπό προϋποθέσεις.

H τακτική της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το The Toc, βασικός στόχος του Μ. Μαξίμου όμως δεν είναι απλά και μόνο να κλείσει η β' αξιολόγηση αλλά να υπάρξουν δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρα στο πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης. Η αύξηση των ομαδικών απολύσεων και η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν σημεία όπου μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος – σημειώνει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο TheTOC- μόνο εάν η Αθήνα βεβαιωθεί ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ για την διευθέτηση του χρέους. 

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ και η ΕΕ με κύριο παίχτη τους Γερμανούς, συγκρούονται για το μείγμα των μέτρων που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα: το ΔΝΤ προτείνει ή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5 % σε 1,5% διαφορετικά εισηγείται την λήψη επώδυνων μέτρων όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων.

Από την πλευρά της Ευρώπης ο Β. Σόιμπλε μπαίνει για μία φορά εμπόδιο στο θέμα του ελληνικού χρέους επιμένοντας παράλληλα να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενόψει των εκλογών στην Γερμανία το 2017, ο Β. Σόιμπλε έχει επιλέξει την σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας απευθυνόμενος στο πολιτικό κοινό του κόμματός του επιμένοντας στην εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμίσεων αντί της ελάφρυνσης του χρέους. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει σχετικές δηλώσεις και μετά την ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά στο TheTOC.gr  προκειμένου να αναδείξει την αδυναμία παρέμβασης της Ελλάδας μπροστά στην σύγκρουση μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ πως : «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». 

Οι δηλώσεις Στουρνάρα και ο Μοσκοβισί

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αλλά και δηλώσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα υπάρχει περίπτωση να βγει λευκός καπνός από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου διαφαίνεται ότι θα υπάρξει ένα προσύμφωνο μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τα μέτρα της β αξιολόγησης και μία περιγραφή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την διευθέτηση του χρέους. Για τον σκοπό αυτό θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 28 και 29  Νοεμβρίου  ο επίτροπός Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί προκειμένου να θέσει τις βάσεις για την συμφωνία στο επερχόμενο Eurogroup. 

Το χαρτί των εκλογών

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όμως άφησε ανοιχτό ακόμα και  το σενάριο των εκλογών μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του γνωρίζουν πως η ψήφιση πρόσθετων μέτρων από την ελληνική βουλή για το 2018 έως το 2020 όπως ζητούν οι δανειστές θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στο πολιτικό σκηνικό και καταβάλουν προσπάθειες να αποφύγουν και αυτό το πικρό ποτήρι.

Από την μία πλευρά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να νομοθετήσει διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5 % μέχρι το 2020 γεγονός που θα σήμαινε την εφαρμογή σκληρών μέτρων μεταξύ των οποίων θα είναι η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις,  όπως ζητά το ΔΝΤ. Από την άλλη το Μ. Μαξίμου τρέμει στην ιδέα ότι θα η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα για το 2018 έως και το 2020 ακόμα και ως τμήμα ρήτρας μη επίτευξης στόχων, θα ταυτιστεί χρονικά με την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου όπως  οι αυξήσεις προϊόντων πρώτης ανάγκης και η αύξηση των εισφορών σε ελ. Επαγγελματίες και αγρότες, οι νέοι φόροι ύψους 2,7 δις. ευρώ και τις αλλαγές  στα εργασιακά. 

Για το χρέος

Ακολουθώντας την τακτική της δημιουργικής ασάφειας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος αλλά και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης χαμήλωσαν τον πήχη για το χρέος. Ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι οι αλλαγές στο χρέος  δεν θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών για τα επόμενα χρόνια ενώ ο κ. Χουλιαράκης μιλώντας στην βουλή είπε πως «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί», σημείωσε: «Προσδοκία είναι να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα στο επόμενο Eurogroup  και να παραμετροποιηθούν το επόμενο διάστημα. Και το χειμώνα του 2017, στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, προσδοκία είναι να ενταχθεί η ελληνική οικονομία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που είναι προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Το θέμα του χρέους θα είναι καθοριστικό στην τελική απόφαση του Μαξίμου να τραβήξει το χαρτί των εκλογών όπως επίσης και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα όπως είναι το Κυπριακό και το προσφυγικό. Στο κυβερνών κόμμα εκφράζονται φόβοι ότι το τσουνάμι μέτρων που θα ακολουθήσουν την β αξιολόγηση και το Μεσοπρόθεσμο καθώς και η απομάκρυνση τους ενδεχόμενου να δοθεί λύση στο θέμα  του χρέους θα προκαλέσουν  φυγόκεντρες δυνάμεις στην ΚΟ του κόμματος κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων στην Βουλή.

Το θέμα του χρέους αποτελεί το προπέτασμα καπνού αφού η τελική απόφαση για την προσφυγή στις κάλπες φαίνεται ότι θα ληφθεί από το Μ. Μαξίμου μετά από συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων που αφορούν την στάση των εταίρων για το ελληνικό πρόβλημα και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να χαλαρώσουν τους όρους του προγράμματος, την ένταση και το μέγεθος των νέων μέτρων που ζητούν οι δανειστές αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων που σχετίζονται με την πορεία του Κυπριακού και του προσφυγικού. 

Το ξεκόβει ο Ρέγκλινγκ: Καμία μείωση χρέους

Για την Ελλάδα υπήρξε το 2012 η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Der Standard", ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκλείοντας ταυτόχρονα μία μείωση του χρέους.

Συγκεκριμένα ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει: "Πολλοί έχουν ξεχάσει πως η Ελλάδα είχε λάβει το 2012 τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία του κόσμου. Ιδιώτες δανειστές παραιτήθηκαν από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δημόσιοι πιστωτές βελτίωσαν σαφώς τους όρους δανεισμού. Αυτό σημαίνει μία ελάφρυνση χρέους για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας από τους δημόσιους δανειστές, κατά πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια τον χρόνο. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης με την Ελλάδα. Για αυτό πρέπει να αντέξει κανείς τα σκληρά μέτρα προσαρμογής. Για αυτό η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο κάποτε θα αυξηθούν οι αποπληρωμές. 

Όταν το 2018 τελειώσει το πρόγραμμα θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εάν υπάρξει ανάγκη θα δράσουμε. Όμως μία μείωση του χρέους αποκλείεται, και δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες. Εάν τελικά χρειασθεί θα βελτιωθούν ακόμη μία φορά οι όροι, για παράδειγμα ο χρόνος αποπληρωμής. Δεν ευσταθεί ότι το ΔΝΤ βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Η διαφορά έγκειται στο ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να αποφασιστούν ήδη τώρα ελαφρύνσεις στο χρέος, αλλά μία διαγραφή χρέους δεν ζητά ούτε το ΔΝΤ".