Με επίκεντρο τα θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, όπως η ίδρυση της νέας Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, η 32η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαου Σακελλαρίου.
Υπό τη σκιά της ίδρυσης της νεοσύστατης ένωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, πρότεινε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων, στο ΔΣ της οποίας θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές ενώσεις. «Είναι δικαίωμα του καθενός να μετέχει σε οποιαδήποτε δικαστική ένωση επιθυμεί» είπε χαρακτηριστικά ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα που έχει ανοίξει με την επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής αναγνώρισε το δικαίωμα στους δικαστές να συγκροτούν και άλλο συνδικαλιστικό φορέα τονίζοντας: «Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών ενώσεων .Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί μείζον ζήτημα.
Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετέφερε το χαιρετισμό του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση δίνει μάχη κατά της διαπλοκής: «Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα μας που εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε εσάς δεν προσβλέπει η κυβέρνηση μόνο ,αλλά πρώτα η κοινωνία γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς. Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωση του όπως και ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων ,των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της. Πρώτα ο πρωθυπουργός και κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση».
Την εμπιστοσύνη του στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι επιεικής, ανεξίκακος, να μην ειναι αλαζόνας και κυρίως να υπομένει στωικά τις όποιες άδικες επιθέσεις γίνονται εναντίον του. Οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον ,να μην υποκύπτουν στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι» τόνισε.
Στη κριτική για τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό απάντησε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. «Δεν κατανοώ ούτε δικαιολογώ ορισμένες μεμονωμένες φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική γιατί έγινε η αύξηση οργανικών θέσεων κατά 18. Όπως και η αύξηση κατά τεσσάρων των αρεοπαγιτών .. Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν» τόνισε η κυρία Θάνου.
Μάλιστα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που έχει απασχολήσει πολύ το χώρο της Δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα.
«Το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι ,οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας, όλοι οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν ως όριο αποχώρησης το 73ο έτος , οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το 70ο.Καταφενάστατο είναι ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων. Το ευρωπαικο δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου περιεχομένου του συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στην απασχόληση και σε συνάρτηση ότι το σύνταγμα χρήζει ερμηνείας – έχει τεθεί προς προστασία των δικαστών και οχι εις βάρος τους – … Θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση» επισήμανε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης χαρακτήρισε αντισυνταγματική μια αύξηση του ορίου ηλικίας και κατήγγειλε για άλλη μία φορά την ίδρυσης της νέας ένωσης. « Η ενότητα βάλλεται και πολεμάται από ελάχιστους μέσα στο σώμα Γίναμε μάρτυρες διασπαστικών ενώσεων από ανθρώπους που τιμήθηκαν από συναδέλφους. Η νέα ένωση έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά καισύντομο χρόνο λήξης.. Σαράντα συνάδελφοι συνέστησαν μία αντιένωση . Για την αύξηση ορίου ηλικίας δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σύνταγμα»
Των ενεργειών του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου, την στιγμή που πήρε αποστάσεις από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δκαστηρίου για το μνημόνιο και το PSI.
«Το Σύνταγμα αντέχει. Το ερώτημα είναι αν αντέχουμε εμείς το βάρος της συνταγματικής μας αποστολής. Όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Υπέστη πλήγματα,τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ' ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το ποτε θα κάνω εγώ διάσκεψη.Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δια της διαρροής… Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης . Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας.Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται.Έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα Μνημόνια και το PSΙ ..Ας ανοίξουν τις αποφάσεις . Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός» τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.