ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί η ΕΛ.ΑΣ ανησυχεί κι ενισχύει την αστυνόμευση στα νησιά

Πιο θορυβημένη από ποτέ είναι η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

Και αυτό διότι τοπικές κοινωνίες, μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στα όριά τους.  Αρμόδια στελέχη παρατηρούν αλλαγή του κλίματος, καθώς το κομμάτι των ανθρώπων που μέχρι σήμερα όχι απλά έδειχνε ανοχή αλλά έβαζε και «πλάτη»  στη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων περιορίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν γίνει πολλές συσκέψεις για την ελάφρυνση των νησιών, ενώ η ανάγκη για λήψη αποφάσεων εντάθηκε ύστερα από την έκρηξη σε σκηνή προσφύγων που προκάλεσε το θάνατο ενός 6χρονου παιδιού και της 66χρονης γιαγιάς του.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε μία προσπάθεια να τονώσει το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων στα πιο επιβαρυμένα νησιά αποφάσισε να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, ελήφθη απόφαση προκειμένου να μεταβούν από την 1η Δεκεμβρίου 2016 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) σε Κω, Σάμο και Χίο. 

Σε πρώτη φάση σε κάθε νησί θα φτάσει από μία ομάδα (αποτελούμενη από 10-12 αστυνομικούς). Πρόκειται για εκπαιδευμένους άνδρες που θεωρούνται από τους πλέον μάχιμους στη μάχη κατά του εγκλήματος. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τη διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη αστυνόμευση.

Οι άνδρες που θα φύγουν από την Αθήνα θα έχουν μαζί τους τον εξοπλισμό τους αλλά όχι και τα τζιπάκια με τα οποία επιχειρούν στην πρωτεύουσα. Στα νησιά θα συμπράξουν με τις τοπικές ομάδες με στόχο να υπάρχουν σε κάθε νησί τουλάχιστον δύο ομάδες, που θα επιβλέπουν –μεταξύ άλλων- και τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν hotspot.

Η ΟΠΚΕ διαθέτει στην Αττική συνολικά 24 ομάδες, εκ των οποίων μόνο τέσσερις απασχολούνται στη μάχη κατά του εγκλήματος (στη δυτική Αττική). Οι υπόλοιπες 20 είναι επιφορτισμένες με φυλάξεις στόχων. Η «μετακόμιση» ομάδων στα νησιά θα φέρει κάποιες αλλαγές, διότι θα αναγκαστεί το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να τις αφαιρέσει από την περιφρούρηση επισήμων.

Η ηγεσία φαίνεται ότι ποντάρει πολλά στην αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, καθώς ήδη έχουν εκπαιδευτεί για ένα μήνα 40 αστυνομικοί, προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον τέσσερις ομάδες. Για το σκοπό αυτό έγινε προμήθεια τεσσάρων ημιθωρακισμένων οχημάτων.

Η παρουσία τους σε Κω, Σάμο και Χίο είναι ένα μικρό δείγμα της πρόθεσης της Αστυνομίας να λάβει μέτρα στα νησιά. Στελέχη της «βλέπουν» ότι η μετακίνηση εγκλωβισμένων μεταναστών στην ενδοχώρα δεν μπορεί να επιτευχθεί για να μην διαταραχθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ ο χειμώνας ήρθε και οι χαμηλές θερμοκρασίες που προβλέπονται στις περιοχές με hotspot μπορεί να γεννήσουν και άλλα περιστατικά όπως αυτό της περασμένης εβδομάδας με την έκρηξη σε σκηνή στη Μόρια.

Και αυτό γιατί θα πληθύνουν οι φωτιές στα κέντρα φιλοξενίας από πρόσφυγες που δεν έχουν άλλο τρόπο να ζεσταθούν. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας επικοινωνούν μεταξύ τους και έτσι μία «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξεγέρσεων.

Ως λύση από την κυβέρνηση προβάλλεται η δημιουργία νέων χώρων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα hotspot που έχουν φτάσει στα όριά τους. Αυτό, ωστόσο, μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς οι τοπικοί φορείς είναι δύσπιστοι απέναντι στην κυβέρνηση που δεν έχει τηρήσει σειρά υποσχέσεών της. Στη Χίο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στο κυβερνητικό σχέδιο για κατασκευή νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ του νησιού.

Το Δ.Σ. επέμεινε στην άμεση εκκένωση της Σούδας και στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το hotspot της ΒΙΑΛ, στο οποίο πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και να υπάρχει αστυνόμευση. 

Γιατί ανησυχούν

Η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.  προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο προσφυγικό και να προβάλλει όλα τα θετικά που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή της Ε.Ε.-Τουρκίας.

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα -και οι αρμόδιες Αρχές- πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια. Ένα από αυτά είναι η Τουρκία να διαρρήξει της σχέσεις της με τους Ευρωπαίους. Αρκετές φορές έχει εκφραστεί η απειλή από την τουρκική πλευρά ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα 3.000.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος θα μείνουν για πάντα εκεί.

Η απειλή δεν  απευθύνεται μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς την Ευρώπη. Όπως παρατηρούν, όμως, αρμόδια στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, η χώρα μας θα ζημιωθεί πολλαπλάσια αν η Τουρκία στείλει μαζικά καραβιές στα νησιά, αφού στο μεταξύ οι γειτονικές με την Ελλάδα χώρες αλλά και οι ευρωπαϊκές έχουν φροντίσει να σφραγίσουν τα σύνορά τους.

Όταν είχε πραγματοποιηθεί το πραξικόπημα στην Τουρκία η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε ανησυχήσει από την πρώτη στιγμή για μαζικές ροές μεταναστών προς τη χώρα μας, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν κρατούσε τις ισορροπίες στο μεταναστευτικό. Εντούτοις, από τότε οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους έχουν αλλάξει προς το χειρότερο με συνέπεια οι ελληνικές Αρχές να βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση.

Πηγή Ελεύθερος Τύπος