Πάρτι κάνουν στο διαδίκτυο όσοι αγαπούν τις θεωρίες συνομωσίας μετά την ανακάλυψη, μέσω Google Earth, μιας μυστήριας νέας πυραμίδας στην Ανταρκτική.
Οι εικόνες μπορεί να δείχνουν ένα βουναλάκι, αλλά οι λάτρεις του μυστηρίου δεν θέλουν ούτε να ακούουν για κάτι τέτοιο και επαναφέρουν τις θεωρίες περί πυραμίδων στον Νότιο Πόλο, που συνεχίζονται εδώ και αρκετά χρόνια.
Το πρώτο βουνό -συγνώμη πυραμίδα- ανακαλύφθηκε από βρετανική αποστολή στην Ανταρκτική του 1910-1913. Κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό, έλαβε την ονομασία «Η Πυραμίδα» και μετά το ίδιο όνομα χρησιμοποιήθηκε για κάθε γεωλογική έρευνα στην περιοχή.
Οι γεωλόγοι το θεώρησαν καλή ιδέα, αλλά δεν ήξεραν πως εκατό χρόνια αργότερα οι «κυνηγοί της αλήθειας» θα έβλεπαν το βουνό σαν αληθινή πυραμίδα κάνοντας λόγο για δημιουργία της από εξωγήινους.
Πλέον η δεύτερη ανακάλυψη έχει φουντώσει ακόμη περισσότερο τις φήμες. Για όσους ενδιαφέρονται να την εντοπίσουν στο Google Earth, οι συντεταγμένες είναι: 79°58’39.25″S 81°57’32.21″Δ.
Google Earth |
«Τα κτίσματα που έχουν το σχήμα πυραμίδας βρίσκονται στην οροσειρά του Ellsworth, που μετρά πάνω από 400 χιλιόμετρα μήκος, δεν είναι λοιπόν έκπληξη πως υπάρχουν βραχώδεις κορυφές πάνω από τον πάγο. Οι κορυφές αποτελούνται ξεκάθαρα από πέτρα, και είναι σύμπτωση το ότι αυτή η συγκεκριμένη έχει αυτό το σχήμα», είπε ο δόκτωρ Μιτς Ντάρσι, γεωλόγος στο Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο για Γεωεπιστήμες του Πότσδαμ, στο IFLScience.
«Δεν είναι περίπλοκο σχήμα, γι΄ αυτό δεν είναι ειδική περίσταση. Εξ΄ ορισμού είναι ένα νουνατάκ, που είναι απλά μια πέτρινη κορυφή που ξεχωρίζει πάνω από το παγωμένο περίβλημα. Το συγκεκριμένο έχει σχήμα πυραμίδας, αλλά αυτό δεν το κάνει απαραιτήτως και ανθρώπινη κατασκευή».
Είναι πράγματι πολύ μυστήρια η εικόνα, όμως στην πραγματικότητα οι εν λόγω πυραμιδοειδείς κορυφές, είναι πολύ κοινές. Υπάρχουν παραδείγματα στις Άλπεις και την Ισλανδία. Άλλωστε μια βάση στην Ανταρκτική δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα.