Περιορισμένες είναι σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας καθώς η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και το 2020.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για το 2019 και το 2020» υποστήριξε κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα μπορούσε από τώρα να περάσει από τη Βουλή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία φτάνουν ακόμη και στα 4,2 δισ. ευρώ».
Το ίδιο στέλεχος πάντως έλεγε πριν από λίγο ότι «είναι πολλοί οι παίκτες στην Ευρώπη που θέλουν να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους» κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η πλήρης συμφωνία θα αναζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πλήρης συμφωνία, όπως εξήγησε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν ταυτόχρονα:
- Τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται, κυρίως στο εργασιακό αλλά και τη συμφωνία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις όχι μόνο για το 2017 και για το 2018 αλλά και για το 2019 και για το 2020 δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα έτη εντάσσονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.
Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «θα είχαμε κλεισει πριν από 3-4 εβδομάδες αν δεν ήταν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ κυρίως στα εργασιακά».
Υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πιέζουν για παρεμβάσεις στα εργασιακά πέραν του ευρωπαϊκού κεκτημένου (υπάρχει σχετική δέσμευση Μοσκοβισί γι’ αυτό, ανέφερε) ενώ για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ανέφερε ότι ενώ ξεκίνησε από τα 800 εκατ. ευρώ,έχει περιοριστεί τώρα στα 150 εκατ. ευρώ. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι για να κλείσει το κενό του 2018, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων.
- Τους δημοσιονομικούς στόχους και για μετά το 2020 και σε βάθος χρόνου δεδομένου ότι το ΔΝΤ θέλει να έχει πλήρη εικόνα για τους δημοσιονομικούς στόχους σε μεσομακροπρόθεσμη βάση προκειμένου να συντάξει την νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
- Τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος, τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα. Ειδικά για μεσοπρόθεσμα μέτρα, κυβερνητικό στέλεχος εκτίμησε ότι περιμένει να εξειδικευτούν αλλά όχι να ποσοτικοποιηθούν.