Ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας, στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης με την είσοδο στο νέο έτος μετράμε αντίστροφα το χρόνο, για την λήξη του προγράμματος. «Τυπικά μας απομένουν 18 μήνες, όμως τα πιο κρίσιμα βήματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες αυτού του έτους. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμη για την έκβαση όλου του προγράμματος», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πλευρά της ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και τα λίγα θέματα που μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν άμεσα, αν υπάρξει η αναγκαία βούληση από όλες τις πλευρές.
«Δεν εξαρτώνται όλα μόνο από εμάς. Δεν είναι κρυφό ότι, στην παρούσα συγκυρία, βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών. Κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά και στο εσωτερικό των εν λόγω κρατών διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις. Άρα δεν πρόκειται για προβλήματα που τα δημιουργεί η δική μας στάση», τόνισε και προσέθεσε: «Τέτοιες διαφορές απόψεων μεταξύ των Θεσμών υπήρξαν και στο παρελθόν, το 2010, το 2011 και μετέπειτα. Και οδήγησαν είτε σε καθυστερήσεις είτε σε εξωπραγματικές απαιτήσεις ή σε ετεροβαρείς συμβιβασμούς σε βάρος της Ελλάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κρίσης, την παράταση και το βάθεμα της ύφεσης, τη διόγκωση των κοινωνικών δεινών. Πρέπει, λοιπόν, πάση θυσία να αποτραπεί η επανάληψη των ίδιων λαθών».
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε πως συντελούνται ποιοτικές αλλαγές, που αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. «Στη θέση της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης με τις κομματικές εξουσίες επιχειρηματικής τάξης αναδύονται νέες επιχειρηματικές δυνάμεις, που κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους, ιδίως σε τομείς της καινοτομίας και της εξωστρέφειας», σημείωσε.
Ο ίδιος τόνισε πως η αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας θα επιταχυνθεί και μέσα από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ενώ προσέθεσε πως το νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή και θα διέπεται από διαφανείς αρχές, κοινές για όλους.
«Οι πρακτικές του παρελθόντος, όταν με πολιτικές παρεμβάσεις, εξασφαλίζονταν εύκολα δάνεια η χαρίζονταν χρέη «ημέτερων», δεν έχουν θέση στη νέα διακυβέρνηση. Και κάνει εντύπωση ότι ορισμένοι από εκείνους, που υπηρέτησαν ή υπηρετήθηκαν από αυτές τις πρακτικές, παραπλανούν και περιγράφουν την προσπάθεια ανατροπής αυτών των πρακτικών ως δήθεν απειλή για το Κράτος Δικαίου», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Ο ίδιος ανέφερε πως διαγραφές ή μειώσεις δανείων θα γίνονται μόνο σε επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και μόνο εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
«Αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν, οι τράπεζες μπορούν να αναζητήσουν νέους επενδυτές με κεφάλαια και αξιόπιστα business plans. Στις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους πριν διερευνηθεί το ενδεχόμενο να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας ή στο εξωτερικό. Το ξέρουμε ότι αυτό δεν θα είναι πάντα εύκολο, αλλά το μήνυμα είναι ότι η εποχή που κάποιοι είχαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα χρέη τους στο εσωτερικό, δεν μπορεί και δεν θα γίνει πλέον ανεκτή», ξεκαθάρισε ο κ. Δραγασάκης.
cnn.gr