Τη συμπαράστασή τους προς την Ελλάδα στο Προσφυγικό, όπως επίσης την ικανοποίηση και το θαυμασμό τους για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες, εξέφρασαν Αυστριακοί βουλευτές και ευρωβουλευτές στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, στο πλαίσιο των επαφών που είχε με Αυστριακούς πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βιέννη που ολοκληρώθηκε απόψε.
Στις συναντήσεις του Λευτέρη Κρέτσου με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ευρωβουλευτή των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Γιόζεφ Βαιντεχόλτσερ, τη βουλευτή των Αυστριακών Πράσινων και αρμόδια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλέβ Κορούν, όπως επίσης την αντιπρόεδρο και ευρωβουλευτή του κόμματος ΝΕΟΣ Αγγέλικα Μλίναρ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το προσφυγικό και η προώθηση των ελληνικών θέσεων για κοινή δράση στο θέμα αυτό.
Συζητήθηκε επίσης η επαγρύπνηση όλων των πολιτικών δυνάμεων με δημοκρατική ευαισθησία και προσανατολισμό, προκειμένου να διασωθεί το κύρος της Ευρώπης όσον αφορά την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων που είναι οι πρόσφυγες, αλλά και για να μην υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ έγινε αναφορά στις προσπάθειες αμοιβαίας κατανόησης ενόψει της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συνθήκη του Δουβλίνου.
Οι Αυστριακοί συνομιλητές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς την Ελλάδα και την ανησυχία τους για τις μελλοντικές εξελίξεις σε επίπεδο ρύθμισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως θεωρούν ότι το θέμα των δικαιωμάτων πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και ότι η Ελλάδα σίγουρα έχει επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος το οποίο γίνεται ακόμη πιο μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς και τις συνέπειες που είχε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.
Οι δύο ευρωβουλευτές και η βουλευτής εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και το θαυμασμό τους για την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, και όλοι τους θεωρούν πως η λύση για το Προσφυγικό δεν μπορεί παρά να έλθει από μία κοινή και συντονισμένη δράση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την ηγεσία της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF), ο γενικός διευθυντής της και εκπρόσωπος της EBU, Αλεξάντερ Βράμπετς, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, για το κλείσιμο της οποίας, στις 11 Ιουνίου 2013, ο ίδιος είχε διαμαρτυρηθεί έντονα χαρακτηρίζοντας το "βάρβαρη και αντιδημοκρατική ενέργεια" που είναι "μοναδική στην ευρωπαϊκή ιστορία, είναι πράξη ανευθυνότητας και άκρως αντιεπαγγελματική".
Στις συνομιλίες με τον κ. Κρέτσο, ο Αλεξάντερ Βράμπετς εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα μιας χώρας, όπως σημείωσε, με μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, αλλά και για την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας μέσα από ανταλλαγές περιεχομένου και συμπαραγωγές, ενώ στη συζήτηση των επί μέρους θεμάτων αναφέρθηκαν ζητήματα αξιοποίησης ιστορικού αρχειακού υλικού, η προοπτική υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ORF και ΕΡΤ, αλλά και το θέμα της Ομογένειας, να έχει δηλαδή αυτή παρουσία στα προγράμματα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης.
Σημειώνεται πως το ποσοστό τηλεθέασης της δημόσιας Τηλεόρασης στην Αυστρία υπερβαίνει το 35%, και η ίδια έχει να συναγωνιστεί κυρίως τα πολλά γερμανικά ιδιωτικά κανάλια αλλά και τα δύο προγράμματα της δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης, και ίσως λιγότερο τα αυστριακά ιδιωτικά κανάλια, από τα οποία μόνον ένα από αυτά είναι παναυστριακής εμβέλειας, και των οποίων η μέση τηλεθέαση κυμαίνεται, στην καλύτερη περίπτωση, μεταξύ 2,5 και 3,1%.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση στο Ινστιτούτο Διακυβέρνησης Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Βιέννης, την οποία διοργάνωσε η επικεφαλής του, καθηγήτρια Κατερίνα Σαρικάκη, και στην οποία ο Λευτέρης Κρέτσος ως κεντρικός ομιλητής είχε στη συνέχεια μακρά συζήτηση με δεκάδες μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές.
Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, Γιώργος Φλωρέντης, ο οποίος συνόδευε τον κ. Κρέτσο, είχε συνάντηση στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με την επικεφαλής του Ινστιτούτου, καθηγήτρια Μαρία Στασινοπούλου και τον καθηγητή Δημήτρη Κουσουρή.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας με το Ινστιτούτο και μία παρουσίαση του έργου του στην Ελλάδα – για την οποία υπήρξε σχετική πρόσκληση προς την κ. Στασινοπούλου – μία διασύνδεση με όλα τα ινστιτούτα Νεοελληνικών Σπουδών στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, και μία συνεργασία "τριγώνου" ανάμεσα στην Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τα Ινστιτούτα. Συζητήθηκε επίσης η διοργάνωση έκθεσης φωτογραφιών από την κατοχή και την απελευθέρωση της Αθήνας, η οποία βασίζεται σε αρχειακό υλικό της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ανακοίνωσε τη διοργάνωση μέσα στους επόμενους μήνες, στη Βιέννη και σε τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μίας μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας για το προσφυγικό δράμα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας, στην οποία θα παρουσιάζεται το έργο δέκα φωτορεπόρτερ παγκοσμίων φωτοειδησεογραφικών πρακτορείων, που έχουν αποτυπώσει το δράμα των προσφύγων, και η οποία θα συνοδεύεται με ομιλίες και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.
Στο πλαίσιο των επαφών του στη Βιέννη ο Λευτέρης Κρέτσος επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, στην οποία στεγάζεται η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό που λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και πάνω από 200 χρόνια, από το 1804 έως σήμερα, όπου ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, για θέματα της Ορθοδοξίας στην Αυστρία, όπου ζουν 500.000 ορθόδοξοι πιστοί, όπως και της Ομογένειας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ