Σε μπαράζ ερευνών σε σπίτια, γραφεία και εταιρείες που συνδέονται με τη Novartis, καθώς και σε άνοιγμα 50 τραπεζικών λογαριασμών προσώπων, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία, προχώρησαν οι διωκτικές Αρχές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Οικονομική Αστυνομία έκανε 30 εφόδους και κατέσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο πρώην βουλευτής
Μεταξύ άλλων, ερεύνησε το σπίτι και το γραφείο του πρώην προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Λινζτέρη, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δ. Λιντζέρης, γιατρός γυναικολόγος στο επάγγελμα, διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων από τον Ιανουάριο του 2014 και για περίπου έναν χρόνο. Παραιτήθηκε από τον Οργανισμό λίγο πριν από τις εκλογές του 2015 για να κατέβει υποψήφιος στη Β' Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου βουλευτής εκλεγόταν από το 2000 έως το 2012.
Ο ΕΟΦ ελέγχεται από τις αρμόδιες Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τη Novartis και τις πρακτικές που ακολουθούσε, προκειμένου να επιτυγχάνει υπερκοστολόγηση των προϊόντων της, καθώς μετά το 2012 στην αρμοδιότητά του πέρασε η τιμολόγηση των φαρμάκων.
Η εφημερίδα αναφέρει πως επικοινώνησε με τον Δ. Λιντζέρη, ο οποίος δήλωσε άγνοια, ωστόσο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ "οι πληροφορίες μας είναι απολύτως διασταυρωμένες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση".
Η Χριστίνα Φαρμάκη
Η Οικονομική Αστυνομία ερεύνησε επίσης το σπίτι και το γραφείο της γνωστής τραγουδίστριας Χριστίνας Φαρμάκη, η οποία είναι σύζυγος του Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος πρώην υπουργού Υγείας.
Η Χριστίνα Φαρμάκη συμμετέχει κατά 10% η ίδια και κατά 90% ο σύζυγός της στην επιχείρηση Χρυσάνθη Φαρμάκη και ΣΙΑ Ε.Ε., η οποία πραγματοποιούσε μεγάλες μελέτες για λογαριασμό της Novartis, καθώς και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, την περίοδο μάλιστα που ο Ν. Μανιαδάκης είχε κομβικό ρόλο, καθώς συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πολιτική στο χώρο του φαρμάκου. Η γνωστή τραγουδίστρια εμφανίζεται ως διαχειρίστρια της εταιρείας.
Ο Παναγιώτης Μαυρίκος
Έφοδος έγινε και στο σπίτι και το γραφείο του Παναγιώτη Μαυρίκου, που διετέλεσε εκδότης της εφημερίδας "Ακρόπολις" και άλλων εντύπων και είχε βρει τραγικό θάνατο στη φλεγόμενη Porsche του στην Αττική οδό, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι και σήμερα συνθήκες.
Τα έντυπα του Παναγιώτη Μαυρίκου λάμβαναν πολλές διαφημίσεις από τη φαρμακοβιομηχανία και στο "μικροσκόπιο" θα μπουν όλα τα παραστατικά που κατασχέθηκαν αναφορικά με τη συχνότητα προβολής της εταιρείας στα Μέσα του εκδότη, όπως και η διαδρομή τους.
Το όνομά του είχε συνδεθεί και με το κύκλωμα που αοπκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του αποσπούσαν εκβιαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για διαφήμιση.
Τα ευρήματα και η Ουάσινγκτον
Στο θέμα των εφόδων αναφέρεται και ένα ρεπορτάζ άλλης εφημερίδας, το οποίο αναφέρει πως κάποιες πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενημερωθεί η ίδια για την εξέλιξη της έρευνας που διεξάγεται εκεί εδώ και δύο χρόνια με απόλυτη μυστικότητα.
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και έγγραφα μπήκαν στο στόχαστρο των Αρχών, στοιχεία που αναζητήθηκαν στις οικίες προσώπων που διατηρούν ή διατηρούσαν επαγγελματική σχέση με την εταιρεία και όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες δεν ήταν λίγα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου τα ευρήματα να συνδυαστούν με εκείνα της πρώτης εφόδου που έγινε στην εταιρεία, με απόλυτη συνεργασία των στελεχών της. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα στοιχεία, αφού ρόλο στην υπό εξέλιξη υπόθεση φαίνεται να διαδραματίζει και η δικογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία είναι ήδη ανοιχτή. Η έφοδος των Αρχών είχε γίνει στα γραφεία του αρκετούς μήνες πριν, στο πλαίσιο άλλης δικαστικής έρευνας.
Ο έλεγχος όμως δεν σταματά εκεί, αφού στο παιχνίδι έχει μπει και το ΣΔΟΕ, με διασταυρώσεις και έρευνα που κάνει σε επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονταν με τον ελβετικό κολοσσό. Οι εν λόγω εταιρείες, που έχουν τη μορφή αστικού σωματείου, ξεπερνούν τις…1.000 και λειτουργούν για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών, συνήθως για την προώθηση κάποιων φαρμάκων, μέσω ιατρικών συνεδρίων συνήθως.
"Θα ανοίξουν στόματα στην Ελλάδα"
Το «γαϊτανάκι» της έρευνας συνεχίζεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα, Π. Αθανασίου, προς τον επίκουρο Γ. Δραγάτση. Ηδη ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει κάνει «φύλλο φτερό» τους λογαριασμούς 50 στελεχών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ελβετική εταιρεία.
Υπό έρευνα ήδη βρίσκονται και λογαριασμοί στελεχών συνεργαζόμενων με τη Novartis αλλά και των μελών των επιτροπών διατίμησης φαρμάκων. «Ο δρόμος του χρήματος αφήνει πάντα ίχνη», λένε με νόημα όσοι γνωρίζουν, «αν και οι δωροδοκίες δεν ακολουθούν την τραπεζική οδό της ημεδαπής».
Πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στις έρευνες αισιοδοξεί, πάντως, ότι σύντομα θα ανοίξουν στόματα και στην Ελλάδα. «Αργά ή γρήγορα έχω την αίσθηση ότι κάποιοι θα έρθουν και ενώπιον των Ελλήνων εισαγγελέων, προκειμένου να συνεργαστούν. Είμαι αισιόδοξος για τα στοιχεία που έρχονται», καταλήγει.
Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν τον παρ’ ολίγον αυτόχειρα -μεγαλοστέλεχος της Novartis- να έχει ήδη φύγει για τη Βασιλεία, όπου εργάζεται τον τελευταίο καιρό, χωρίς να δώσει στοιχεία που να βοηθούν την ελληνική εισαγγελική έρευνα.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο 44χρονος κατέθεσε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, αρνούμενος όμως ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα διερευνώμενα αδικήματα της δωροδοκίας ή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.