ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημ. Βίτσας: »Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, σε τηλεοπτική συζήτηση στον ΑΝΤ1 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, όπου συμμετείχε η Ντόρα Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές:

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Άσχετα με το αν είναι εδώ τα τεχνικά κλιμάκια οι συζητήσεις γίνονται.  Εμάς μας  ενδιαφέρουν δύο πράγματα και σε αυτή τη γραμμή λειτουργούμε, σε αυτή τη γραμμή στοχεύουμε:

Το πρώτο είναι να κλείσει η αξιολόγηση, που είναι το θετικό σενάριo. Έχουμε πει ότι δεν πρόκειται να πάρουμε, δηλαδή να ψηφίσουμε από τώρα προληπτικά μέτρα για το 2019. Το θεωρούμε παράλογο, εκτός του ευρωπαϊκού δικαίου, εκτός του ελληνικού Συντάγματος και εκτός της συμφωνίας.

Εδώ είναι το κεντρικό ζήτημα. Τι έχεις αυτή τη στιγμή; Έχεις ένα πρόγραμμα το οποίο – και δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη – έχει προχωρήσει καλά, έχει αποδώσει. Έχει δώσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4 δις ευρώ. Εμείς ευθύς εξαρχής λέγαμε ότι αυτό σημαίνει και ένα πόνο αλλά είναι και ένα βήμα. Από το Σεπτέμβρη του 2015 όταν εκλέχτηκε αυτή η κυβέρνηση ξεκαθαρίσαμε αυτό το πράγμα.  

Δείτε αυτή την αντίφαση: Αν το πρόγραμμα έχει κοινωνική προβληματική τα επιπλέον μέτρα θα έχουν μεγαλύτερη κοινωνική προβληματική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική δύναμη, και πολύ περισσότερο η αξιωματική αντιπολίτευση, που λέει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα 4,5 δις ευρώ για το 2019; Θα πρέπει να πει ναι ή όχι.

Έτσι όπως προχωράνε τα πράγματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσει και η αξιολόγηση. Το ΔΝΤ λέει πράγματα τα οποία είναι αντικρουόμενα. Θέλει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% αλλά δέχεται το 3,5% αλλά και να πάρουμε μέτρα 4,5 δις ευρώ. Η ΕΕ λέει 3,5% αλλά κανένα καινούργιο μέτρο.

Στα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης δεν υπάρχουν φορολογικά μέτρα. Κανένα νέο μέτρο για το 2019 δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή.

Υπάρχουν τα εξής ζητήματα που είναι τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης: Τα εργασιακά, όπου η δική μας θέση είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα δημοσιονομικά όπου υπάρχει μια διαφορά περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ μιλάει για 800 εκατ. ευρώ. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε πράγματα που δεν προβλέπονται, ιδιαίτερα όταν το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο.

Το 2015 έγινε μια συμφωνία, όπου το ΔΝΤ συγκατένευσε και είπε ότι θα καταλήξει για τη δική του συμμετοχή τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2017. Στα 86 δις ευρώ της συμφωνίας δεν προβλέπεται χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.

Δεν χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα οικονομικό κλίμα το οποίο αποσταθεροποιεί τη θέση της χώρας.

Δεν έχει ανοίξει ποτέ θέμα δραχμής και ευρώ για την κυβέρνηση.

Μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης να φτάσουμε σε λύση που θα είναι ικανοποιητική και δεν θα περιέχει προληπτικά μέτρα. Και αυτό το σενάριο θα γίνει.

Για την επέτειο των Ιμίων και την τουρκική προκλητικότητα:

Τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον. Εμείς αντιμετωπίζουμε όλη την κατάσταση των προκλήσεων και των πιθανών προβοκατσιών με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Αυτό φάνηκε και αντιπροχθές και τη σημερινή μέρα.

Σε ζητήματα κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες.

Δεν θα απεκδυθούμε του δικαιώματός μας μέσα στο χώρο της δική μας κυριαρχίας να αποτίουμε τις οφειλόμενες τιμές για τους πεσόντες μας.

Αποφασιστικότητα σημαίνει ότι στο βαθμό που γίνονται οι παραβιάσεις τις αναχαιτίζουμε. Η διαδικασία κατευνασμού δεν είναι η κατάλληλη διαδικασία.

Για την παρουσία των Τούρκων αρχηγών στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων την Κυριακή: 

Ήταν μια πρόκληση την οποία την αναμέναμε όχι σε επίπεδο αρχηγών. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που η τουρκική πλευρά πάει να χειριστεί και εσωτερικά και εξωτερικά την υπόθεση της μη έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών με βάση την απόφαση του Άρειο Πάγου.

Είναι μια συμπεριφορά η οποία δεν δίνει δύναμη στη φίλη και σύμμαχο χώρα αλλά δείχνει την αδυναμία της.

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Διπλωματικά κάνουμε ό,τι πρέπει και αμυντικά κάνουμε ό,τι πρέπει.