ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πλοίο που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα

Στα εγκαίνια του νεότευκτου πλοίου «Γλυκοφιλούσα 5» παραβρέθηκαν σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτης Ράπτης.

Το «Γλυκοφιλούσα V» είναι αμφίπλωρο οχηματαγωγό, ανοικτού τύπου, κατασκευασμένο από την αρχή ως το τέλος στο ναυπηγείο του Ομίλου Θεοδωρόπουλου, στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, αποκλειστικά από Έλληνες τεχνίτες, σε σχέδια που εκπόνησε ελληνικό ναυπηγικό γραφείο. Οι προδιαγραφές του είναι για να κινείται σε θάλασσα με πάγο έως 70 εκατοστά. Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σαλαμίνος και Μεγάρων, κκ Κωνσταντίνος.

Ο ΥΝΑ τόνισε ότι το «Γλυκοφιλούσα V» είναι ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα. «Με την κατασκευή του πλοίου αυτού, καταδεικνύεται η δύναμη που έχει ο αυτός ο τόπος και οι δυνατότητές του, μέσα από σωστές επιλογές και προσπάθειες, για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολυεπίπεδη κρίση που δυστυχώς μαστίζει την πατρίδα», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής. Ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο για την ενίσχυση της Ναυτιλίας και την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης ως τη στήριξη της ποντοπόρου ναυτιλίας, από την οργάνωση νησιωτικής πολιτικής και την οργάνωση του Υπουργείου, ως την ακτοπλοΐα, την ενίσχυση της κρουαζιέρας και την οργάνωση της λιμενικής βιομηχανίας.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι το «Γλυκοφιλούσα V» δείχνει ότι «η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Ελλάδα διαθέτει και την παρουσία, και την τεχνογνωσία και την πείρα και τη δύναμη να ανταγωνιστεί άλλα ναυπηγεία, αφού μπορέσουμε να απελευθερώσουμε αυτό το χώρο από τους βρόχους, τις δεσμεύσεις και τις δουλείες που τον βαρύνουν σήμερα και τον καθηλώνουν. Αν εργαστούμε συλλογικά όλοι, θα μπορέσει η Ελλάδα να απαντήσει στις μεγάλες και καινούργιες προκλήσεις στον ναυπηγοεπισκευαστικό χώρο, όπως είναι οι ανάγκες από την επιβολή της Πράσινης Ενέργειας, από την παρουσία του 6ου Αμερικανικού Στόλου και από τη διεύρυνση της διώρυγας του Σουέζ για μεγαλύτερα πλοία» και προσέθεσε:

«Μεγάλες θα είναι οι ανάγκες για ναυπηγοεπισκευές, και από την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι ειδικά στον τομέα αυτό, οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν να συνεννοηθούν και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε «ο τομέας της ναυπηγοεπισκευής να ανθίσει και να ακτινοβολήσει πάλι, και μέσα από την άνθιση και την ακτινοβολία να έρθει και η ευημερία στους ανθρώπους που περιμένουν εδώ, για να δουλέψουν και να ζήσουν καλύτερες μέρες.»

Ανάδοχος του πλοίου είναι ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Τα εγκαίνια έγιναν στο Πέραμα. Το πλοίο έχει δρομολογηθεί στη διαδρομή Πέραμα – Σαλαμίνα.