«Η αβεβαιότητα ως προς το ελληνικό χρέος αφήνει τον Τσίπρα με τρεις επιλογές», επισημαίνεται σε άρθρο της Wall Street Journal. Όπως αναφέρεται, ο Αλέξης Τσίπρας ζυγίζει τις επιλογές του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές κορυφώνονται την ώρα που πλησιάζει ένας κρίσιμος γύρος εκλογών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
«Η Αθήνα έχει παγιδευτεί μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ για περισσότερη λιτότητα και την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Το Ταμείο δεν έχει "υπογράψει" για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, οι δανειστές της ευρωζώνης με επικεφαλής την Γερμανία θέλουν όμως το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διάσωση σαν δανειστής», επισημαίνει το άρθρο. Έτσι, ο Τσίπρας μένει με τρεις επιλογές:
Να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις: Σε αυτή την περίπτωση, ο Τσίπρας θα δεχτεί γρήγορα τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κι αυτό θα αφήσει τη Γερμανία χωρίς επιλογές στο θέμα της απομείωσης του χρέους. Αυτό, εκτιμά η αρθρογράφος της Wall Street Journal, θα οδηγήσει σε μια πιο λεπτομερή περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018, ανοίγοντας το δρόμο για την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους. Η αβεβαιότητα θα σταματήσει και η ανάπτυξη της οικονομίας θα επιταχυνθεί.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Τσίπρας εξετάζει σοβαρά την επιλογή αυτή, με την ομάδα διαπραγμάτευσης να εργάζεται σε μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Μια γρήγορη λύση θα ήταν καλύτερη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη καθώς σύντομα η ήπειρος θα στρέφει την προσοχή της σε μια σειρά κρίσιμων εκλογών. Η Ευρώπη δεν θα θέλει μια αναβίωση του «Grexit» στη μέση της διαδικασίας αυτής και η Ελλάδα δεν θα θέλει να αναλάβει το ρίσκο να μείνει στην άκρη.
Ωστόσο, ο Τσίπρας θα πρέπει να πάρει το ρίσκο να ικανοποιήσει πρώτα τους πιστωτές και να πείσει την κουρασμένη κοινοβουλευτική του ομάδα να ακολουθήσει χωρίς κάποια απτή ανταπόδοση. Επιπλέον, προϋπόθεση είναι όλοι οι θεσμοί που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να συνεργαστούν αρμονικά και να κάνουν ένα τεράστιο έργο σε λίγες βδομάδες, κάτι που δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ μέχρι σήμερα.
Να αντισταθεί και να χρονοτριβήσει: Η δεύτερη επιλογή είναι ο κ. Τσίπρας να αρνηθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και να συνεχίσει να ζητά πιο ήπιες πολιτικές με τη βοήθεια και του πιο φιλικού εταίρου, της Κομισιόν. Η διαπραγμάτευση μπορεί να «σέρνεται» μέχρι και το καλοκαίρι! Μέχρι σήμερα, άλλωστε, οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονταν όταν η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Αυτή τη φορά η συγκυρία είναι μάλιστα χειρότερη καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία εκλογών και το ενδιαφέρον για συμβιβασμούς έχει εξαφανιστεί, ενώ οι ηγεσίες μπορεί να είναι διαφορετικές μετά τις εκλογές.
Να πάει σε εκλογές: Τρίτη επιλογή είναι ο Τσίπρας να 'τραβήξει την πρίζα' και να προκηρύξει εκλογές. Το πιο πιθανό σε αυτή την επιλογή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αντιπολίτευση που θα εναντιώνεται στη λιτότητα. Αυτό το σενάριο, αναφέρει η Wall Street Journal, είναι η λιγότερο επιθυμητή επιλογή από την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή.
Μια νέα κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα έχει τις ίδιες επιλογές και θα πρέπει επίσης να κάνει επώδυνους συμβιβασμούς το ταχύτερο δυνατό.