Με τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, για τις «'Αντρισσες Γυναίκες των Τσεριτσάνων», που βρέθηκαν πριν από 104 χρόνια στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, άνοιξε το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια»
Το 1913 οι γυναίκες από τα Τσερίτσανα, αψήφησαν κινδύνους, δυσκολίες και σκαρφάλωσαν στα βουνά της Ολύτσικας, για να μεταφέρουν κανόνια και πολεμοφόδια, όταν ο Ελληνικός Στρατός, έδινε την κρίσιμη μάχη για να πέσει η Μανωλιάσα και το Μπιζάνι. Ως άλλες Σουλιώτισσες, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, συμπορευόμενες στο δρόμο προς τη νίκη. Ο δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσεριτσάνων, τίμησε τις γυναίκες, που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα για την απελευθέρωση.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια η κ. Μαρούλα Παπαευσταθίου- Τσάγκα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και Διδάκτωρ Ιστορίας, παρουσίασε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, στα γεγονότα της εποχής, στις κρίσιμες μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αλλά και την πολύ σημαντική προσφορά των Γυναικών, από τα Τσερίτσανα.
Ο αγώνας για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου, είχε γεννήσει ένα ρεύμα εθελοντισμού σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Ελλάδας, στην Κύπρο αλλά και σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.
Αμέσως μετά την ομιλία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Γυναικών, εκεί όπου βρίσκονται και δύο κανόνια, ενθύμια της μάχης και της νίκης.
Στεφάνια κατέθεσαν, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσεριτσάνων Κώστας Παπάς, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων, Συλλόγων και φορέων της περιοχής.
Ακολούθησαν, τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα, "Η Ελλάδα του Μεσοπολέμου", με μοναδικά ντοκουμέντα , του πρώτου Έλληνα φωτορεπόρτερ Πέτρου Πουλίδη.
Η έκθεση, συνδιοργανώνεται από την ΕΡΤ Ιωαννίνων και την Διεύθυνση Αρχείου της ΕΡΤ.
Ο Πέτρος Πουλίδης, γεννήθηκε το 1885 στην Τσερίτσανα και πολύ μικρός ταξιδέψε στην Κωνσταντινούπολη όπου έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας και τη γαλλική γλώσσα, γεγονός που του έδωσε αργότερα τη δυνατότητα, να συνεργαστεί με εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού.