ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα δικαστήρια Καμίνης – Μίχαλος! Ποιο το …μήλον της Έριδος

Στα δικαστήρια θα λυθεί η διαφωνία του Δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας για τη χρήση ακινήτου του επιμελητηρίου που βρίσκεται επί της οδού Αμερικής 8 στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ σήμα κατατεθέν είναι το μεγάλο βιτρό με τον κερδώο Ερμή στην πρόσοψη.

 

 

 

Το κτίριο έχει ανακαινιστεί με χρήματα του ΕΣΠΑ με την υποχρέωση να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί Κέντρο-«Εκκολαπτήριο Επιχειρηματικότητας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καταγγέλλει αυθαιρεσίες και προκλητικότητα από την διοίκηση του ΕΒΕΑ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατήγγειλε ευθεία παραβίαση των όρων της συμφωνίας από τη διοίκηση του ΕΒΕΑ και γνωστοποίησε ότι ο δήμος προχωρά στη χρήση ένδικων μέσων.

«Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο κ. Μίχαλος, εκπροσωπεί έναν θεσμό χιλιάδων επαγγελματιών και έχει υποχρέωση να τιμήσει την υπογραφή του στην προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον Δήμο Αθηναίων, που με σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ επισκεύασε το κτίριο, που επί μία 20ετία ρήμαζε» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά της διοίκησης του ΕΒΕΑ προκαλεί προβληματισμούς.

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία Δήμου Αθηναίων – ΕΒΕΑ για το κτίριο της οδού Αμερικής 8, που επί σχεδόν 20χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο.

Οι εργασίες επισκευής του κράτησαν 2 χρόνια και 2 μήνες και το κόστος του έργου καλύφθηκε κατά 1,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, κατά 1,2 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και κατά 500 χιλιάδες ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων. Η μελέτη καλύφθηκε από το ΕΒΕΑ.

«Ακόμη και αν είχε ενστάσεις, ο κ. Μίχαλος θα έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί μας, καθώς ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, και να αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου, αντί να πάει το πρωί και να αλλάξει κλειδαριές και να προκαλεί με ομάδα σεκιουριτάδων» δήλωσε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας «ο Δήμος Αθηναίων το πήρε, το έφτιαξε, υπογράφοντας εξ αρχής προγραμματική με το ΕΒΕΑ, το υπουργείο Πολιτισμού και την περιφέρεια Αττικής», προσθέτοντας ότι «στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το ΕΒΕΑ ώστε να εγκριθεί η προγραμματική συμφωνία». Σήμερα είναι ένα στολίδι που κοσμεί το κέντρο της Αθήνας και σε λίγο θα το εγκαινιάζαμε, είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Σημειώνεται ότι, η δημοτική αρχή πριν από τρία χρόνια συνήψε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ προγραμματική σύμβαση, με την οποία παραχωρήθηκε δωρεάν η χρήση του κτιρίου στο Δήμο για 12 χρόνια. Από πλευράς του, ο Δήμος ανέλαβε το έργο της αποκατάστασης του διατηρητέου, με ένταξη της σχετικής χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης μέσα από την προώθηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο κρύβεται η διαφωνία του Δήμου με το ΕΒΕΑ.

Όπως σημείωσαν σήμερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στελέχη του επιμελητηρίου, ο δήμος άρχισε, τις τελευταίες μέρες, αυθαίρετα, χωρίς να ενημερώσει το επιμελητήριο, να τοποθετεί και να «μοιράζει» γραφεία για υπηρεσίες του δήμου οι οποίες δεν είχαν σχέση με το ρόλο που πρέπει να επιτελέσει το κτίριο. Δηλαδή αυτόν της υποστήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Σχετικό εξώδικο έχει αποστείλει το επιμελητήριο στο Δήμο ενώ έχει ενημερώσει και την περιφέρεια για όσα συμβαίνουν και σήμερα με δικαστικό επιμελητή και το νομικό σύμβουλο του επιμελητηρίου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, προχώρησε στην αλλαγή της κεντρικής κλειδαριάς του κτιρίου το οποίο είναι στην ιδιοκτησία του.

Από το επιμελητήριο υπογραμμίζεται ότι το κτίριο αυτό αποκαταστάθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και με την στήριξη και συνδρομή του Δήμου αλλά για συγκεκριμένο σκοπό. Για να γίνει χώρος επιχειρηματικότητας. «Να φιλοξενηθεί η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας, δηλαδή ένα σύγχρονο, εξυπηρετικό και δυναμικό κέντρο υποστήριξης της επαγγελματικής εκκίνησης νέων επιχειρηματιών, και όχι για να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου που δεν σχετίζονται με αυτό το αντικείμενο» όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα ίδια στελέχη.

Η ιστορία του κτιρίου

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ σήμα κατατεθέν είναι το μεγάλο βιτρό με τον κερδώο Ερμή στην πρόσοψη.

Έχει κτιστεί το 1928 σε οικόπεδο με εμβαδόν 320 τ.μ. και αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικής επιφανείας 1.720 τ.μ., χαρακτηρίστηκε δε το 1982 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική προστασία, γιατί πρόκειται για αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασικισμού των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η λιτή και συμμετρική διάταξη της όψεως στην οποία ενσωματώνονται αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι τα βιτρό, οι παραστάδες του ορόφου με επίκρανα, πάνω από τις οποίες διαμορφώνεται πλήρης θριγκός, καθώς και οι ανάγλυφες διακοσμήσεις. Στο εσωτερικό εξάλλου του κτηρίου ενδιαφέρον παρουσιάζουν η απόλυτα ορθολογιστική διάταξη των χώρων και τα έντονα νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία».

Το ΕΒΕΑ στεγάστηκε στο κτήριο της οδού Αμερικής περίπου ώς τα τέλη της δεκαετίας του '80, για να μετακομίσει στη συνέχεια στη νέα έδρα της οδού Ακαδημίας. Το κτήριο της οδού Αμερικής νοικιάστηκε για να στεγαστεί σ' αυτό, περίπου για μία δεκαετία, το «Atheneum», το οποίο και προκήρυττε τον Διεθνή Διαγωνισμό Μαρία Κάλλας.

Από τους σεισμούς του 1999 το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές και απαιτήθηκε ειδική μελέτη για τις εργασίες επισκευών και διαρρυθμίσεων, προκειμένου να γίνει ξανά ασφαλές, πλήρως λειτουργικό και εκμεταλλεύσιμο.

Η Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΑ τον Ιούλιο του 1999 ανέθεσε την προμελέτη για τη διαμόρφωση του κτηρίου στον καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Παπαϊωάννου και τον Μάρτιο του 2000 ανέθεσε τη μελέτη «διαρρύθμιση, μεταρρύθμιση κ.λπ. του επί της οδού Αμερικής 8 κτηρίου ιδιοκτησίας ΕΒΕΑ για τη μετατροπή του σε επιχειρησιακό κέντρο».

Ωστόσο, ενώ το ΕΒΕΑ προσπάθησε επανειλημμένα να αποκαταστήσει τη λειτουργία του κτηρίου, λόγω του ότι δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία αυτό δεν έγινε δυνατό, λόγω των περίπλοκων και αλληλοσυγκρουόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και της Νομαρχίας.

Τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ αποφάσισε τη συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων προκειμένου το κτίριο να αποκατασταθεί, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για λόγους αισθητικής, με τελικό στόχο την εκμετάλευσή του για παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία, υπηρεσιών που να σχετίζονται με τη φυσιογνωμία του επιμελητηρίου.

Ο Δήμος από πλευράς του ο οποίος διαχειριζόταν το πρόγραμμα «Αθήνα ξανά», που χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του ΕΣΠΑ 2007-2013, συμπεριέλαβε και το συγκεκριμένο κτίριο για την ανάπλαση και αξιοποίησή του για χρήσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τη δημιουργία κέντρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.