ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Η ΝΔ να γίνει χρήσιμη και να μην κάνει κινήσεις που προκαλούν αστάθεια

Με αφορμή τα μέτρα και τα αντίμετρα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης με συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

 

 

 

 

Όπως τόνισε, «ο ρόλος, συνολικά, της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα πρέπει να είναι αποσταθεροποιητικός».

«Η στάση μας απέναντι στα κόμματα και στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι να γίνουν χρήσιμοι και να μην κάνουν κινήσεις που σε κρίσιμες στιγμές προκαλούν αστάθεια» υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ερωτηθείσα για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να περάσει τα μέτρα στη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία και συμπλήρωσε πως «η αντιπολίτευση οφείλει να παίζει ένα χρήσιμο ρόλο. Να δούμε και ποιες προσπάθειες κάνει στο μεγάλο στόχο, του να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Αναφερθείσα στη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε πως για την κυβέρνηση είναι εξίσου σημαντικά τα θέματα που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Η κ. Γεροβασίλη επέκρινε τη στάση ουδετερότητας που κρατούν οι ευρωπαίοι εταίροι.

«Προφανώς για εμάς είναι από τα πολύ σημαντικά σημεία της συμφωνίας τα εργασιακά. Δεν είναι δυνατόν και για αυτό ζητάμε από τους Ευρωπαίους εταίρους -και όχι από το ΔΝΤ για το οποίο τα εργασιακά αποτελούν ιδεολογικό πρόταγμα- να εμπλακούν πιο ενεργά» τόνισε η κ. Γεροβασίλη. «Είναι παραλογισμός, όταν η Ευρώπη έχει κάνει έστω αυτά τα βήματα στα εργασιακά, να οπισθοχωρήσει» σχολίασε δηκτικά η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η κ. Γεροβασίλη μάλιστα, αντιπαρέθεσε την πάγια θέση του Ταμείου, το οποίο βάζει επιτακτικά το θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, «εάν έβλεπαν (οι Ευρωπαίοι εταίροι) με τον ίδιο τρόπο και αυτό το αίτημα του ΔΝΤ, θα ήμασταν σε καλύτερο δρόμο» υπογράμμισε. Πάντως, εκτίμησε ότι είναι εφικτό να κλείσουν τα θέματα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Μαρτίου, όπου συνεδριάζει το Eurogroup.

Ερωτηθείσα για τις καθυστερήσεις, απάντησε: «Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι άπειρα, ωστόσο υπάρχουν, για να διαπραγματευτούμε το καλύτερο για τα ελληνικά συμφέροντα. Και εμείς θα θέλαμε να είχαμε κλείσει νωρίτερα την αξιολόγηση, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο χρονικό αλλά και τι θα συμφωνηθεί» τόνισε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε: «Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και θα το κάνουμε, υπάρχουν συγκλίσεις. Άλλωστε δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά και η Ευρώπη συνολικά δεν θέλει να δημιουργείται αστάθεια».

Ερωτηθείσα για τις σχέσεις Μαξίμου και υπουργού Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ρήξη στις σχέσεις τους, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Κάθε φορά η διαπραγματευτική γραμμή αποφασίζεται συνολικά και κανείς δεν κάνει αυτό που σκέφτεται ο ίδιος». Συμπλήρωσε επίσης πως «ο διάλογος είναι πάντα ζωντανός και στο τραπέζι ακούγονται πολλές απόψεις». Καταλήγοντας στην τοποθέτηση της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε: «Δεν έχω διαπιστώσει, ακόμα και από τις δηλώσεις των ιδίων, να έχει υπάρξει κρίση. Πιθανότατα αυτή η κρίση εφευρέθηκε».

Ερωτηθείσα για το τι συνέβη τελικά στη συνάντηση Φίλη- Ιερώνυμου για το βιβλίο των θρησκευτικών, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Οι συναντήσεις γίνονταν σε συνέχεια συζητήσεων, στις οποίες διατυπώθηκε ότι ο διάλογος μεταξύ εκκλησίας και του αρμόδιου οργάνου (για το μάθημα και τα βιβλία των θρησκευτικών) ήταν διαρκής. Και η Εκκλησία είχε στείλει εκπρόσωπους σε αυτό το διάλογο και υπήρξε δέσμευση ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας».

Ερωτηθείσα για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ απάντησε: «Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ έγινε μετά τις εκλογές και μπήκε και το πλαίσιο και οι όροι, που τηρούνται απαρέγκλιτα όλο αυτό το διάστημα. Σε αυτή τη συνεργασία δεν υπήρξαν κραδασμοί, υπάρχουν διαφορές ιδεολογικές, αλλά δεν αποτελούν εμπόδιο στη συγκυβέρνηση. Και αυτό, γιατί τελικά ο στόχος είναι κοινός να βγει η χώρα από την επιτροπεία. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης αυτή της σχέσης» κατέληξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.