ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Σβίγκου: «Η ΝΔ ζητάει από την κυβέρνηση να υπογράψει ό,τι ακραίο ζητούν οι θεσμοί»

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τονισε πως «Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει από την κυβέρνηση να υπογράψει ό,τι ακραίο ζητούν οι δανειστές».

 

 

 

 

«Εμένα προσωπικά μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση της ΝΔ, που ακόμα και χθες, ο κ. Μητσοτάκης, αντί να εκφράσει την αντίθεσή του σε παράλογες απαιτήσεις, μιλάει για μεταρρυθμίσεις κάνοντας μαθήματα στους δανειστές ότι ζητούν λίγα. Ο κ. Μητσοτάκης αυτό που κάνει είναι να ζητάει εκλογές και ταυτόχρονα ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να τελειώσει την αξιολόγηση, υπογράφοντας ό, τι ακραίο ζητούν οι δανειστές», επισήμανε η κ. Σβίγκου.

Σε ερώτηση για τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, να ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή από μια διευρυμένη πλειοψηφία, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

 

«Ο κ. Σκουρλέτης εκφράζει τον πολιτικό προβληματισμό και την αγωνία του, ώστε η συμφωνία να γίνει αποδεκτή κι από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της η αντιπολίτευση, η οποία τη μία μέρα έχει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και νίπτει τας χείρας της, την άλλη μέρα συνηγορεί υπέρ των συμφερόντων των δανειστών, κρατώντας μια στάση ανευθυνότητας και κινδυνολογίας. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θέτει αυτόν τον προβληματισμό. Πώς μπορεί η συμφωνία να γίνει αποδεκτή και από τις υπόλοιπες δυνάμεις, θέτοντας αυτό σε δημόσια συζήτηση. Και είδαμε χθες και ποιες ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων δυνάμεων, οι οποίες δεν ήθελαν να ακούσουν λέξη για μια τέτοια ψήφιση, την ίδια στιγμή που κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην αξιολόγηση και ουσιαστικά παρακινώντας την να υπογράψει αυτά που ζητούν οι δανειστές κι ακόμη περισσότερα. Βλέπουμε λοιπόν και ποια είναι η υποκρισία των υπολοίπων δυνάμεων».

«Η κυβέρνηση δίνει μάχη για το περιεχόμενο των αντισταθμιστικών μέτρων και για να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη» είπε η Ράνια Σβίγκου.

«Πολλά πράγματα δυστυχώς δεν είναι ηθικά με την έννοια που θα θέλαμε όλοι. Λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι ασφυκτικό, στο οποίο αναφερθήκατε κι εσείς και εισαγωγικά, όπου οι ισχυροί ζητούν πολλές φορές αίμα, και το ζητούμενο κάθε φορά, είναι πώς θα σταθείς εσύ στο ύψος σου και πώς θα πετύχεις το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα της χώρας και για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Υπό αυτή την έννοια έχει σημασία και το κοινωνικό αποτύπωμα της συμφωνίας, έχει σημασία αυτή τη στιγμή να δοθεί μάχη για το περιεχόμενο των αντισταθμιστικών μέτρων και έχει σημασία να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία η οποία και μετά το 2019 θα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη και δεν θα την υπονομεύει» παρατήρησε.

Σε ερώτηση για τα συμπεράσματα δημοσκοπήσεων η κ. Σβίγκου αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ευρήματα και επισήμανε τα εξής:

«Το ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα τμήμα του κόσμου και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι απογοητευμένο, αλλά που ταυτόχρονα αναμένει πράγματα από την κυβέρνηση είναι δεδομένο. Υπάρχει όντως κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αυτή τη στιγμή αισθάνεται ότι δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν, που ζητάει από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να δει όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας. Οπότε είναι σε κατάσταση αναμονής. Όπως επίσης, δεν σας κρύβω, ότι υπάρχει και μια κόπωση από την κυβερνητική εξουσία, από την υλοποίηση της συμφωνίας. Ο τρόπος για να αντιστραφεί το κλίμα είναι μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αυτό που εμείς λέμε παράλληλο πρόγραμμα, δηλαδή μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, σε υγεία, η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κοινωνικού  κράτους».

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην Ευρώπη, η κ. Σβίγκου σημείωσε: «Μια σειρά πρωτοβουλιών που παίρνουμε έχουν να κάνουν ακριβώς με την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι τα πράγματα σε σχέση με όταν αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είναι αρκετά διαφορετικά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή φωνές, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο ηχηρές όσο θα θέλαμε, φωνές αμφισβήτησης της κυρίαρχης αφήγησης του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Βλέπουμε μια σειρά χωρών και μια σειρά ηγετών…και βρισκόμαστε επίσης σε μία Ευρώπη όπου ο κυρίαρχος δρόμος είναι αυτός της λιτότητας. Αυτό όμως που πρέπει να δούμε είναι πώς θα δημιουργηθούν ρήγματα. Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσεις να αλλάξεις την Ευρώπη, όντας οργανικό της μέρος. Βλέπουμε και τις εξελίξεις στη Γερμανία, όπου πλέον αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του γερμανικού μονόδρομου της λιτότητας. Ανεβαίνει η ακροδεξιά παντού, όπως επίσης όμως –γι’ αυτό και είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος για την Ευρώπη και οι εκλογικές αναμετρήσεις θα καθορίσουν εν πολλοίς το μέλλον της Ευρώπης, βλέπουμε ότι υπάρχουν και αντίρροπες δυνάμεις ως προς την ακροδεξιά. Υπάρχουν και δυνάμεις οι οποίες αμφισβητούν ανοιχτά το νεοφιλελευθερισμό, υπάρχει μετατόπιση τμημάτων, έστω της σοσιαλδημοκρατίας, που φαίνεται να θέλουν να διαφοροποιηθούν από αυτή την πολιτική.