Για μια τεχνολογική επανάσταση στην οποία όλοι οφείλουν να μετέχουν, καθώς και την υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να βοηθήσουν ώστε η χώρα να επωφεληθεί στο έπακρο από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στην τοποθέτησή του, στη συζήτηση του νομοσχεδίου "Μέτρα μείωσης κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών – Εναρμόνιση νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/61/ΕΕ κ.α. διατάξεις" στις επιτροπές Δ.Διοίκησης, Δ. Τάξης & Δικαιοσύνης και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία, (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ) και κατά πλειοψηφία στα άρθρα του και αύριο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος.
Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία, μέσω της ανάπτυξης των συγκεκριμένων δικτύων να δικαιώσει τις προσδοκίες και να καταστεί κόμβος τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και οδικών δικτύων στην ευρύτερη περιοχή. "Η χώρα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στον χάρτη", πρόσθεσε, "όπου προς τον Νότο της υπάρχουν χώρες οι οποίες από τη σταθεροποίηση και ανάπτυξή τους, μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα και να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη των οικονομικών εξελίξεων". Η βασική μας μέριμνα ωστόσο, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, είναι να μην μείνει κανείς Έλληνας και Ελληνίδα πίσω γιατί μόνο τότε η ανάπτυξη που προσδοκούμε, μέσω της ανάπτυξης αυτών των δικτύων, δεν θα είναι απλώς βιώσιμη αλλά και δίκαιη.
Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι η Περιφέρεια, τα νησιά της χώρας και γενικότερα η επαρχία οφείλει να βοηθηθεί εξίσου από τις νέες τεχνολογίες, συμμετέχοντας στην αναγέννηση της οικονομίας. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ πρόσθεσε ότι μιλάμε για ένα ύψιστο δείγμα Δημοκρατίας και επανέλαβε το παράδειγμά του με την έλλειψη τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος στα χωριά της δυτικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αντιδημοκρατικό και ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας. Η Πολιτεία εδώ θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, δυστυχώς εντός κληρονομημένων δεσμεύσεων τις οποίες πολύ θα θέλαμε να μην είχαμε, πρόσθεσε ο Ν. Παππάς, για να λυθεί το πρόβλημα.
"Μιλάμε για τον κλάδο των κλάδων", συνέχισε στην τοποθέτησή του ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, "ο κλάδος που μπορεί να κάνει πιο παραγωγική την αγροτική παραγωγή, τη ναυτιλία, τις κατασκευές, τις τεράστιες εφαρμογές της πληροφορικής στην ιατρική, στη φιλοσοφία των έξυπνων πόλεων (απορρίμματα), στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, στην εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες" τόνισε.
Όταν μιλάμε για τις μεγάλες υποδομές είναι αδύνατον να αναφέρουμε μόνο ως κινητήριο μοχλό τον ιδιωτικό τομέα, είπε ο Ν. Παππάς κλείνοντας το πρώτο μέρος της τοποθέτησής του, γιατί χωρίς την ισχυρή παρουσία της δημόσιας παρέμβασης και τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσει τις συγκεκριμένες υποδομές ατελώς. Δύο είναι οι αρχές που πρέπει να κινηθούμε, τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, η ταχύτητα στην ανάπτυξη των δικτύων και η καθολική πρόσβαση κάθε κατοίκου σε αυτά, χαιρετίζοντας τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την επίσπευση ανάπτυξης των συγκεκριμένων δικτύων.
Νομοτεχνικές βελτιώσεις
• Για τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ότι υπήρξε αρκετό διάστημα για την τεκμηρίωσή του, προσθέτοντας ότι σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο την περασμένη εβδομάδα με τους παρόχους κινητών επικοινωνιών και την ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, παρουσία του γενικού γραμματέα κ. Μαγκλάρα, συζητήθηκαν λεπτομερώς οι προτάσεις των φορέων και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις.
• Αναφορικά με την πρόταση των φορέων να είναι αιτιολογημένη η οποιαδήποτε άρνηση πρόσβασης ενός κτιρίου, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η άρνηση πρόσβασης καθώς έχει να κάνει με ζητήματα συνιδιοκτησίας. Για την άρνηση της πρόσβασης θα απαιτείται η συμφωνημένη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών, διευκολύνοντας την ανάπτυξη των δικτύων, τόνισε.
• Αναφορικά με τις προθεσμίες δικαιωμάτων διέλευσης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει ως στόχο την αύξηση των προθεσμιών αλλά στοχεύει στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και πρόσθεσε ότι οι νέες προθεσμίες δεν θα υπερβαίνουν τους τέσσερις μήνες.
• Σχετικά με την πρόταση κατάργησης της διαδικασίας συντονισμού εργασιών εκσκαφής γιατί εισάγει καθυστερήσεις στα δικαιώματα διέλευσης, είπε ότι αντίστοιχη διάταξη υπάρχει ήδη σήμερα. Ο συντονισμός γίνεται, διευκρίνισε ο υπουργός, προκειμένου πάροχοι που εκτελούν εργασίες στην ίδια περιοχή, να τις εκτελούν ταυτόχρονα μειώνοντας το κόστος αλλά και την ταλαιπωρία των κατοίκων. Ο χρόνος για να ετοιμάσουν οι πάροχοι τον φάκελο τους για τα δικαιώματα διέλευσης, κατόπιν πρότασης των παρόχων, μειώνεται από τον ένα μήνα σε πέντε εργάσιμες. Στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να προβλεφθεί η παράλληλη επεξεργασία των αιτήσεων δικαιωμάτων διέλευσης από όλους τους φορείς.
• Για την πρόταση μείωσης του χρόνου έγκρισης και χορήγησης των δικαιωμάτων διέλευσης ο Ν. Παππάς διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες δεν αφορούν υπηρεσίες του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, αλλά σε υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, δασαρχεία και άλλους φορείς. Το ζήτημα είναι όλοι οι αρμόδιοι φορείς να ανταποκρίνονται εντός προθεσμιών που προβλέπονται, πρόσθεσε.
• Για την πρόταση να μην υπάρχει απαγόρευση εργασιών εκσκαφής για έναν χρόνο μετά την εκτέλεση εργασιών οδοποιοίας από τους αρμόδιους φορείς, ο υπουργός διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις που ο αρμόδιος φορέας έχει ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους, τότε επιβάλλεται οποιαδήποτε εργασία εκσκαφής που επιθυμούν οι πάροχοι να γίνει σε συντονισμό με τις εργασίες των φορέων. Ο χρόνος απαγόρευσης πηγαίνει από τους 12 μήνες στους 9.
• Για την παροχή υποδομών σε όλο το κτίριο και όχι μόνο στον χρήστη που έχει αιτηθεί σύνδεση, ο υπουργός σημείωσε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν περιορίζει το δικαίωμα να εγκαθίστανται δίκτυα για την εξυπηρέτηση όλων των χρηστών.
• Επιβεβαιώνεται ότι το πληροφοριακό σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με το μητρώο υποδομών.
• Κατά την υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα εξετάζονται οι αιτήσεις προς τους φορείς, θα εξεταστεί οποιαδήποτε βελτίωση μπορεί να υπάρξει.
• Για τον τρόπο υπολογισμού εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης προς τους φορείς ως ποσοστό των τελών χρήσης, ο υπουργός σημείωσε ότι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να υπάρχει εγγυητική επιστολή ισόποση του κόστους αποκατάστασης τυχόν ζημιών που έχουν προκληθεί από τους παρόχους.
• Για το αίτημα των παρόχων μετά την εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος να μην υπάρχει η υποχρέωση να εξετάζουν εάν από την διαδρομή όδευσης διέρχονται και άλλα δίκτυα, ο Ν. Παππάς διευκρίνισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μητρώο δικτύων.
• Οι φορείς χορήγησης δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με το κόστος μετατόπισης των δικτύων.
• Οι ομάδες εργασίας της ΕΕΤΤ θα ορίζονται από την ανεξάρτητη Αρχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ