Τη βασική αιχμή διαφωνίας με την κυβέρνηση αποκάλυψε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν μιλώντας χθες σε φοιτητές στην Οξφόρδη. Όπως έιπε, το ασφαλιστικό είναι το ζήτημα διαφωνίας.
Σύμφωνα δε με τον ΣΚΑΪ, ο Τόμσεν υποστήριξε πως οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει στο 2%. Επέμεινε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, επαναφέροντας την πρόταση του Ταμείου για πλεόνασμα 1,5%.
Μάλιστα υποστήριξε πως «οι Έλληνες απολάμβαναν και εν μέρει απολαμβάνουν συντάξεις Γερμανίας», αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι ζουν ολόκληρες οικογένειες με τα χρήματα αυτά.
Διαπίστωσε ότι ένα από τα προβλήματα, για να συμφωνούν οι χώρες στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι πως «τα μισά κράτη της Ευρωζώνης έχουν μισθούς και συντάξεις χαμηλότερους από την Ελλάδα».
Έκανε επίσης λόγο για υπερβολική προσαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, και χαρακτήρισε την Ελλάδα τη μοναδική χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από αυτούς που απασχολούνται στον περισσότερο ανταγωνιστικό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα.
Όσο για το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι δεν φθάνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει αυτό, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα του Ταμείου για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο κ. Τόμσεν για τις αντιστάσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι έχουν πια χρονίσει και χρειάζεται διπλασιασμός της προσπάθειας για να ανοίξει μία κλειστή οικονομία.
Όσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε την ομιλία του με τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 20 χρόνια!